2

BESYO’da Çocuk Atletizmi Semineri Gerçekleştirildi

Bu Haber 1533 Kez Okundu
  • Paylaş:
BESYO’da Çocuk Atletizmi Semineri Gerçekleştirildi

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği ile Türkiye Atletizm Federasyonu'nun ortaklaşa yürüttüğü ''Çocuk Atletizmi Semineri'' Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Program açılışında konuşan BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necati Cerrahoğlu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. İkinci gün gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katılan Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner, sporcuların, doğru antrenman, beslenme ve dinlenmenin dışında herhangi bir madde ya da yönteme başvurmaması gerektiğini, sporcuların aldığı yasaklı maddelerin kolayca tespit edilebileceğini dile getirerek "Doping yapmak örgütlü bir suçtur, sadece sporcu sorumlu tutulmamalıdır. Sporcunun birlikte çalıştığı antrenör, doping kontrolünden kaçıran ve ceza vermeyen yöneticiler, doping yapmasına ve kaçmasına yardım eden diğer sporcular ve bu maddeleri temin eden kişiler bu örgütün içindedir. Bu örgütlü suç, insanları aldatmaktır ve dürüst sporcuların haklarını gasp etmektir. Bu konuda federasyonların çok iyi bir sorgulama ve yargılama yapması gerekir. Ülkeler ve ulusal federasyonlar doping yapan sporcuları korumamalı, arkalarında durmamalı, toleranslı davranmamalı ve sporculara gereken cezayı vermelidir. Böyle olursa dopingle mücadelede başarılı olunur. Ülke prestiji sarsılmaz " dedi.

Ardından ‘eskimeyen şampiyonlarımız' bölümünde, bugüne kadar birçok şampiyonada madalya almış, rekorlar kırmış isimlerden Mehmet Terzi, Semra Aksu, İsmail Akçay, Turgut Gür, Mehmet Tümkan, Mehmet Akgün, Mehmet Ay, Mehmet Yurdadön, üniversite öğrencileriyle söyleşi gerçekleştirdiler. Eskimeyen şampiyonlar, IAFF Çocuk Atletizmi projesine de destek verdi.

1979 yılında atletizme başlayan, 272 kez milli olan ve 24,40'la halen kırılamamış ‘200 metre 23 yaş altı salon rekorunun sahibi Semra Aksu, ''Bu proje, 7-12 yaş çocuklarımızı kapsıyor. Büyük bir atılım. IAAT'ın Türkiye ayağına katkı koymasından da büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Türk atletizmin geleceği bu çocuklarda yatmaktadır. 7 ilk başlangıç yaşı bizim için çok önemlidir. Türkiye'nin geleceği bu projelerin içerisinden çıkan çocuklar olacaktır diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Atletizme yıllarını vermiş isimlerden birisi olan Mehmet Terzi de, ''Dünyada atletizmi tüm okullarda birinci branş yapma hedefi var. Bu tabii ülkeler bazında da uygulanmaya başlandı. Pilot illerde, pilot okullarda 3 yılda 1 milyon öğrenciye ulaşıldı. Bu projeyi çok önemsiyorum. Hep düşündüğümüzde kaynağımız okullar denir ama eğitim sistemimizde ve müfredat programında maalesef istenilen noktaya ulaşılamadı. Okullardaki atletizmi veya sporu sevdirmek atletizm kültürünü, bilincini çocuklarımıza aşılamak sayesinde gerek seyirci olarak, gerekse elit sporcu olarak bunların yeteneklerini tespit edip, Olimpiyatlarda, dünyada madalya almalarını sağlamak. Sporu daha çok yayıp, spor yapanların sayısını da arttırıp en iyi yetenekleri seçmek'' dedi.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, ''Türkiye Atletizm Federasyonu olarak bu projeye önem vermemizin sebeplerinden birisi, bugün Rusya'nın doping ile ilgili yaşamış olduğunu biz de yaşıyor olabilirdik. Bunların önüne geçebilmek için işin temelinden başlayıp, temelinden en üste doğru en iyi şekilde nasıl temiz bir spor ile başarıya ulaşılacaksa onun ruhunu oluşturmaya çalışıyoruz. Federasyon olarak da, federasyonların tamamının içerisinde alt yapıya bütçesinin yüzde 30'unu harcayan tek federasyonuz. Bu yeterli değil, yüzde 50'nin daha fazlasını altyapıya ve çocuklara harcamak istiyoruz ki buradan yukarıya bir şeyler çıkarabilelim. Bu yapmış olduğumuz proje IAAT'ın tüm dünyadaki Atletizm Federasyonlarına uygulamış olduğu bir proje. Biz de bu projenin bir parçası olarak, göreve geldikten sonra çok ciddi bir ekiple, çalışmayla ülkemizdeki önce var olan beden eğitimi öğretmenlerine ve şu an mezun olacak beden eğitimi öğretmenlerimize bu eğitimi verip çocuklarımızla birlikte, okullarımızla birlikte bir yapı ve temel oluşturmak istiyoruz. Çocuklarımızın okul öncesi eğitiminde belki ders olabilecek nitelikte bir Oyun öğretimini, programını gündeme getirmeye çalışıyoruz. Bu eğitimi üniversitelerimiz ile birlikte yapıyoruz'' dedi.

Programa ev sahipliği yapan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Yrd. Doç.Dr. Necati Cerrahoğlu böylesine anlamlı bir etkinliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek ülkemizi pek çok kez başarılarla temsil etmiş değerlerimizi de burada ağırlamaktan ayrı bir gurur duyduklarını ifade etti. Tüm katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.Programın sonunda, seminere katılanlara sertifikaları, eskimeyen şampiyonlara da teşekkür plaketi verildi.