Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü’ne “Tarım Alet ve Makinalarının Test Yetkisi”

12.08.2009
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümüne, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce 19 Haziran 2009 tarihinden itibaren “Tarım Alet ve Makinalarının Test Yetkisi” verilmiştir. ÇOMÜ Tarım Makinları Bölümünün 2008 yılı Haziran ayı içerisinde yaptığı başvuru ile başlayan süreç, Bölümün 28 Mayıs 2009 tarihinde, Üniversite ve Bakanlıktan gelen uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından incelenmesi ve ardından Bakan onayı ile sonlanmıştır. ÇOMÜ Ziraat Fakülesi Tarım Makinaları Bölümünün de katılımı ile bu yetkiye Türkiye’de 13 Üniversitenin Tarım Makinaları Bölümleri ve ayrıca 2 resmi kurum (Tarım Alet ve Makinaları Test Merkezi-Ankara, Söke Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merk.) sahiptir. Tarımsal Mekanizasyon araçlarının zirai kredili satışına esas teşkil eden, tarım alet ve makinalarının ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunun saptanması için deneme yapılması ve test raporu hazırlanması süreçlerini içeren deneyleri yapma yetkisini almak için en önemli kriterler olarak, bölümün alt yapısı ve akademik kadrosu ön planda yer almaktadır. 2000 yılında bu yana var olan ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, kurulduğu tarihten bu yana, alt yapı ve akademik kadrosunu geliştirmeye devam etmiştir. Özellikle, Üniversitemizin Sarıcaeli-TETAM kampüsünde yer alan hangarın bir kısmının 2006 yılında bölümümüze tahsis edilmesi ve bu birimin zaman içinde yapılan iyileştirilmeler ile “Tarım Makinaları Araştırma ve Uygulama Atölyesi” haline getirilmesi bölümün alt yapı olnakalarını oldukça iyileştirilmiştir. Bu kapsamda, tarım makinaları denemeleri Sarıcaeli TETAM’da yer alan “Tarım Makinaları Araştırma ve Uygulama Atölyesi” nde gerçekleştirilecektir. Tarım Makinaları Bölümünün Tarımsal Mekanizasyon araçlarına yönelik olarak sahip olduğu deney yetkisi şu an için 20 Tarım Alet ve Makina grubunu kapsamaktradır. Bunların içinde yer alan gruplardan bazıları şöyledir: Toprak İşleme Makinaları, Ekim-Dikim Makinaları, Gübre Dağıtma Makinaları, Çayır Biçme Makinaları, Harman Makinaları, Balya Makinaları, Silaj Makinaları, Tohum Temizleme ve Sınıflandırma Makinaları vs.