HABER

Yrd. Doç. Dr. Alper ŞENER, Yaz İsaline Karşı Uyardı

22.06.2009
Bu İçeriği Paylaş
Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Alper Şener önlem alınmaması halinde yaz ishalinin ölüme yol açabileceğini söyledi. Sıcakların başlaması ile birlikte yaz ishalinin özellikle yaşlı 65 yaş üstü kişilerle ve 2 yaş altı bebeklerde ortaya çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Alper Şener, “Yaz ishali önlem alınmazsa ölüme kadar yol açabilir. Yaz ishali genellikle mikrobik (bakteri,virüs,parazitler) etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle ishalde kan ve sümüksü görünüm beraberinde ateş yüksekliği görmekteyiz. Bebek ve yaşlı hastalarda ölümcül tabloları daha çok sıvı alınmamasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalara öncelikle bol su içmelerini öneriyoruz, ancak eğer beraberinde bulantı ve kusma varsa sıvı ihtiyaçlarının serum ile karşılanması için, bir sağlık kurumuna başvurmaları gerekli olduğunu bildiriyoruz. Mikrobik ishaller yaz aylarında salgın da yapabilir. Bundan korunmak için de özellikle içme ve kullanma sularının klorlanması ve kişisel temizlik önlemlerine (tuvalet sonrası el yıkama) dikkat edilmesi gereklidir. Bebeklerde, genellikle emiyorsa, mutlaka anne sütüne devam edilmelidir. Annelerin dikkat etmesi gereken bir diğer hususun ise özellikle bu yaş grubunda dehidratasyonun en erken bulgusunun bebeğin emmesinin bozulmasıdır" dedi. Ayaktan takip edilecek hastalara özellikle sıvı tedavisini ve ishal diyetini tarif etmenin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Şener, "Mutlaka günde en az 2-3 litre sıvı alımına teşvik etmek, yanında bu sıvının tercihen su olması gerektiğini iyi anlatmak gereklidir. Çünkü hastalarımızın çoğu bunu soda, kola ve meyve suyu gibi de algılamaktadır. Ancak özellikle gazlı içecekler bağırsakta pH değişimi ve barsak hareketlerini arttırarak ishal tablolarının uzun sürmesine sebep olmaktadır. İshal diyetinde ise mutlaka yağlı gıdalardan ve lif içeriği bol besinlerden uzak durulmalıdır. Yaz ishallerinden korunmak için yiyeceklerin mutlaka uygun sıcaklıklarda korunması, kişisel hijyen önlemlerine uyulması, içme ve kullanma sularının düzenli klorlanması gerekli” dedi. Ayrıntılı fotoğrafa aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.


Bu Haber 296 Kez Okundu