Türkiye'nin Biyoteknolojisi Üniversitemiz'de Tartışılıyor

11.05.2009
Üniversitemiz Biyoteknoloji ve Gen Bilimleri Topluluğu tarafından düzenlenen Türkiye'de Biyoteknoloji Sektörü ve Kariyer Fırsatları Sempozyumu açılış töreni Troia Kültür Merkezinde yapıldı. Bu yıl ilki üniversitemizde yapılan Türkiye'de Biyoteknoloji Sektörü ve Kariyer Fırsatları Sempozyumu açılış töreni saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Törende konuşan BiyoGen Topluluğu Akademik Danışmanı Araştırma Görevlisi Onur Sinan Türkmen, biyoteknolojinin geleceğin en önemli meslekleri arasında yer alacağını ifade etti. Türkmen konuşmasında şunları söyledi: “Biyoteknoloji farklı bilim dallarının bir araya gelmesiyle oluşmuş bir bilim dalıdır. Biyoteknoloji ülkemiz için çok önemli dallardan bir tanesidir. Gelişmişlik kavramı günümüzde teknoloji üretmek, geliştirmek, ve bunu tüm dünyaya yaymakla paraleldir. Sempozyumda Türkiye'de biyoteknoloji sektöründe faaliyet gösteren dünyaca ünlü 7 firmanın üst düzey yöneticileri ve biri yurt dışından olmak üzere 6 üniversite'den 7 bilim insanının sunu ve görüşleri yer alacaktır. İlaç, maya, çevre ve tarımsal biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve kök hücreler konularında Türkiye'deki durum ve kariyer fırsatları tartışılacaktır. Cumhuriyet döneminde biyoteknolojinin gelişim seyri, gelecek perspektifi, iyi bir yöneticide aranacak özellikler, firmaların misyon ve vizyonu tartışılacaktır” dedi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir ise şunları ifade etti: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi evrensel bilimin, evrensel insanlığın sorunlarına duyarlı kongre, sempozyum, çalıştay düzenlemeyi kendisine misyon edinmiş bir üniversitedir. Üniversite yönetimi olarak öğrenci topluluklarına stratejik önem vermekteyiz. Son 2 yılda 60 olan topluluk sayımız 120’ye yükselmiştir. Sektörlerin gereksinim duyduğu yetkin, içerikli, derinlikli insan kaynaklarını, yöneticilerini, girişimcilerini ve liderlerini yetiştirmekle yükümlüyüz. Dolayısıyla bu bakış açımızın somut bir göstergesi tüm alanlara nüfuz eden bir sektörle ilgili bir sempozyum gerçekleştiriliyor. Toplulukları eğitim ve öğretimin bir parçası yapalım derken, bu sempozyumla birlikte biliminde bir parçası yapmış oluyoruz. Bu nedenle biyogen topluluğunun bu çabasının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Başka topluluklarında bu sürece dahil olmasını diliyorum. Biyoteknoloji kendisinin bir sektör olmasının dışında, başka sektörlere de nüfuz eden bir sektör haline geldiğini görmekteyiz. Öğrencilerimizin yeni sektörlerde kariyer aramaları gerekiyor. Bu bakımından da bu sempozyumun anlamlı olduğunu düşünmekteyim” dedi. 2 gün sürecek olan Türkiye'de Biyoteknoloji Sektörü ve Kariyer Fırsatları Sempozyumunda ilaç biyoteknolojisi, maya ve çevre biyoteknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, ve moleküler biyoloji ve kök hücreler konularında sunumlar yapılacak. Konuyla ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.