Binalarınız Depreme Ne Kadar Dayanıklı?

02.11.2011

Van ve çevresini etkileyen 7.2 büyüklüğündeki depremle beraber Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırladık. Doğal bir olay olan depremin afet boyutuna dönüşmesi ile birlikte hayatın nasıl etkilendiğini, 601 canın biranda nasıl yitirildiğini, yerle bir olan binaları bir kez daha gördük. Bu ilk değildi ve son olmayacak. Ancak bu filmin karelerini değiştirme olanağımız olduğunu bile bile sonunu bildiğimiz filmi izlemek biz bilim insanları açısından gerçekten büyük bir üzüntü. Sorunu bilmek, çözümü bilmek ama işlevsiz kalmak belki de hayattaki en acı durumlardan bir tanesi.

Sorun ortada, Türkiye bir tektonik kesişim bölgesinde yer alıyor. Alp Himalaya Kuşağı diye tanımlanan kuşağın neredeyse orta bölümünde bulunuyor. Güneyden Arap yarımadası, Kuzeyden Avrasya kıtası Anadolu plakacığını sıkıştırıyor ve ortaya çıkan gerilme, farklı alanlarda deprem olarak ortaya çıkıyor. Bu durum değiştirilemeyecek bir gerçek ve biz bu gerçeği çok iyi biliyoruz. Bundan sonra yapılacak iş bu koşullara uygun kent planlamaları yapmak ve yaşam koşullarını uygun hale getirmek. Yapılacak binaların bu koşullara uymasını sağlamak, yapılmış olan yapılarda da sorunları belirleyerek iyileştirmeler yapmak. Bu noktada yapılacak çalışmaları iki grupta toplamak mümkün.

Birincisi yeni yapılacak yapılar için yer seçimi ve zemine uygun yapılaşma. Bu kapsamda Belediyeler yerleşim planlamasını yapmak için gerek mevcut yerleşimler gerekse yeni yerleşimler için kapsamlı bir bölgeleme çalışması içine girmesi gerekiyor. Hangi zemine yerleşim olması, hangisine önlemli yerleşilmeli, yerleşime izin verilmemesi gereken alanlar nereler bu çalışma içinde bulunması gerekiyor. Çanakkale özeline indirgeyecek olursak şehrin mevcut yerleşiminde, kentsel dönüşümün planlanması ve yeni yerleşim politikasının belirlenmesi gerekiyor. Bu aşamada Çanakkale’yi bekleyen başta deprem tehlikesinin dikkate alınması ilk koşul olması gerekiyor.

İkinci grupta ise mevcut yapı stoğunun yapı kalitesi, zemin uyumu ve performans değerlendirmelerinin yapılarak bir deprem durumunda yapının göstereceği davranışın ortaya konulması gerekiyor. Böylece yapının deprem sırasında yıkılması yerine gerekirse önceden yıkılması mümkün olacak ve depremin ortaya koyacağı zarar en aza indirgenecektir.

Her iki gruptaki çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve Çanakkale Meslek Yüksek Okulu Yapı ve Malzeme Laboratuvarları olanakları kullanılarak yapılabilmektedir. Birçok üniversiteden daha iyi koşullara sahip olan üniversitemiz Çanakkale ve bölgesi için bir şanstır. Belediyeler ve vatandaşların Mühendislik Mimarlık Fakültesine başvurmaları durumunda öncelikle yapı ve yapı yeri incelenerek, gerekli görülen noktalardan karot alınarak deneyler yapılabilecektir. Hazırlanacak olan rapor yalnızca başvuru sahibine verilecek ve başvuru sahibi kendisine önerilen çözümleri uygulamakta serbest olacaktır.

İletişim için:

ÇOMÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi
Tel: 218 05 40

ÇOMÜ Çanakkale Meslek Yüksekokulu Yapı Malzemeleri Laboratuvarı
Tel: 218 00 18 / 1408-1415
Faks: 218 05 49

Konu ile ilgili fotoğrafları görmek için aşağıdaki linki tıklayınız.