HİT, Salı Söyleşilerine Kalple Başladı

06.04.2011
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Halkla İlişkiler Topluluğu, Kepez’de düzenlediği “Salı Söyleşileri”ne başladı. Kalp Sağlığı ve Yüksek Tansiyon konularının işlendiği ilk söyleşiye Kepezliler ilgi gösterirken, katılımcılar içinde soru soran vatandaşlara ise poşet poşet sardalye balığı verildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Halkla İlişkiler Topluluğu (HİT), Salı Söyleşilerine “Kalp Sağlığı ve Yüksek Tansiyon” konusuyla başlangıç yaptı. Düzenlenen söyleşiye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ertuğrul Ercan ve Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz katıldı. Kepez Belediyesi ve Emek Balık Pazarının da katkı sunduğu organizasyona halkın ilgisi yüksek oldu. Konferans, Halkla İlişkiler Topluğu Akademik Danışmanı Gökhan Bayram’ın akademisyenleri tanıtımı ile başladı. Bayram, açılışta kalp ve tansiyona ilişkin ülkedeki manzarayı çizdi. Türkiye’de her yıl 190 bin kişinin kroner kalp hastalıkları nedeniyle öldüğüne dikkat çeken Bayram, 2010 yılında bu rakamın 300 binlere yaklaşacağını belirtti. Çanakkale’de kalp ve tansiyon hastalarının çokluğu nedeniyle bu tür bir konferans düzenlediklerini söyleyen bayram Salı söyleşileriyle halkı aydınlatmayı amaç edindiklerini kaydetti. Konferans daha sonra ise Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz’ın yaptığı sunumla sürdü. Kırılmaz ve Ercan verdiği bilgilerde tansiyon, kalp rahatsızlıkları konusunda geniş bilgi verdi. Halk tarafından dikatle takip edilen söyleşide kimlerin kalp ve tansiyon hastası olduğu, bunun nasıl anlaşılacağı, belirtileri aktarıldı. Prof. Dr. Ercan ve Kırılmaz, konuşmalarında tansiyon ölçümlerinin çok önemli olduğuna dikat cekti ve muhakkak dinlendikten sonra ve oturarak ölçüm yapılması gerektiğini söyledi. Tansiyon Hastaları Dikkat Prof. Dr. Ercan ve Doç. Dr. Kırılmaz, Kepez’de verdikleri konferansta önemli bilgileri halkla paylaştılar. Tansiyon hastalarının dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen bilim adamları şu açıklamada bulundu : “Bu kişiler eğer sigara içiyor ve alkol alıyorsa muhakkak bırakmalıdırlar. Kilo vermeye çalışmalıdırlar. Tuzu azaltmalıdırlar. Hergün postacı yürüyüşü dediğimiz yürüyüşü 100 metre yapmak önemli bir katkı sağlayacaktır. Meyve ve sebze tüketimini artırmak bu tip hastalar için çok önemlidir.” Konferansta Balık Dağıtıldı Kepezlilerin ilgi gösterdiği ve Kepez Belediyesi’nin de katkı sunduğu konferansta halka balık da dağıtıldı. Bir kısmı Kepez’de bulunan Emek Balık Pazarından temin edilen kilo kilo sardalya balıkları halka dağıtıldı. Hekimlere soru soran her vatandaşa balık verilen konferansta vatandaş tatlı bir şaşkınlık yaşadı. Yaklaşık 15 kilo balığın dağıtıldığı konferans bu yönüyle de dikkat çekti. Yapılan açıklamada balık dağıtma gerekçesinin halkta balık tüketimini artırmak olduğu vurgulandı. Balığın kalp rahatsızlıklarında olumlu bir etkisi olması gerekçesiyle böyle bir armağana başvurdukları söylendi. Haftaya Benzin Dağıtılacak Konferansın bitiminde konuşan HİT Akademik Danışmanı Gökhan Bayram, Salı söyleşilerini her hafta Salı günü düzenlediklerini ve saat 20.00-21.00 saatleri arasında gerçekleştirdiklerini duyurdu. Bayram, önümüzdeki hafta ise “Araçlarda Yakıt Tasarrufu” konusunda bir konferans gerçekleştireceklerini aktardı. Bayram açıklamasında şunları söyledi “Bu söyleşilerimizin ikincisini önümüzdeki Salı günü yapıyoruz. Petrol Ofisi ve Miler katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. 3 uzman araçlarda yakıt tasarrufu, kaza anında yapılması gerekenler, sürüş teknikleri, araçlarda püf noktalar konusunda bilgi verecek. Bugün kalp sağlığı konferansında balık dağıttık. Önümüzdeki hafta ise benzin dağıtacağız” dedi. Haberle ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.