ÇOMÜ-DEKUM Çanakkale Balıkçılarını Ziyarete Başladı

08.03.2011
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırması Merkezi (DEKUM) Gülpınar Belediyesi’nin de desteği ile “Çanakkale Balıkçılarında Deniz Kaplumbağaları Konusunda Duyarlılık Geliştirme” başlıklı proje çalışmalarını sürdürüyor. DEKUM Yetkilileri konuyla ilgili şunları ifade etti: “Proje kapsamında Çanakkale balıkçı barınaklarında bulunan balıkçılarla görüşmeler yapılmakta ve balıkçıların deniz kaplumbağaları ile ilgili görüşleri alınmaktadır. Bu proje başlıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi gönüllü öğrencileri ile yürütülmektedir. 03.03.2011 tarihinde Lapseki, Çardak, Kemer, Karabiga ve 06.03.2011 tarihinde Kumkale, Yeniköy, Gülpınar, Babakale, Sivrice ve Küçükkuyu’da bulunan balıkçılar ile görüşme yapmak üzere arazi çalışması yapılmıştır. Kumkale’de duyarlı bir balıkçı tarafından karaya vurmuş ölü bir kaplumbağa bildirilmiş, Caretta caretta türüne ait dişi bir birey olduğu anlaşılan ölü kaplumbağa, incelemek üzere merkeze getirilmiştir. Balıkçılar gönüllü öğrencilere bildiklerini anlatarak yardımcı olmuş, aynı zamanda Kumkale, Gülpınar ve Babakale’de denizde canlı olarak ağlarına takılan kaplumbağayı, canlı bir şekilde saldıklarına dair cep telefonları ile çektikleri görüntüleri göstermişlerdir. Genel olarak balıkçılar ölü veya yaralı kaplumbağalarla karşılaştıklarında dokunmadıklarını veya saldıklarını bildirmişlerdir. Görüşme yapılan balıkçılardan olumlu yönde destek alınmış, yaralı ve/veya ölü kaplumbağa gördüklerinde ilgili resmi kurumlara ve ÇOMÜ-DEKUM’a başvuracaklarını bildirmişlerdir”. ÇOMÜ-DEKUM iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır. Adres: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi Tel: (286) 2180018-1796 Fax: (286) 2180533 E-posta: comudekum@gmail.com Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.