"Sigarayı Bir Anda Bırakın"

10.02.2011
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Gönlügür, sigara tiryakilerinin etkisini merak ettiği sigara bırakma aletlerinin % 100 garantili olduğu söylemlerinin yanlışlığına dikkat çekti. Doç. Dr. Gönlügür, toplumda kademeli olarak ve azaltarak sigarayı bırakmaya çalışanların ise çoğunlukla başarılı sonuç alamadıklarını gördüklerini belirtti. Doç. Dr. Gönlügür en doğru sigara bırakma yönteminin bir anda bırakmak olduğunu savundu. “Sigara Bırakma Cihazlarının Çoğu Gerçeği Yansıtmıyor” Doç. Dr. Gönlügür, sigarayı bıraktığı ifade edilen cihazlara yönelen tiryakilerin, ilgili aletleri tercih etmeleri aşamasında, satın alacakları cihazların bilimsel olup olmadıklarına bakmalarını ve mümkünse ne derece etkili olduklarına ilişkin analiz istemeleri gerektiği önerdi. Doç. Dr. Gönlügür açıklamasında “Bu aletler bilime ne kadar uygundur bakılmalı. Bilimsel bir kanıtı varmı araştırılmalı. Tıpta “Placebo Etkisi” dediğimiz bir kavram vardır. Yani bazen kişi bir ilaca bir cihaza anlam yükler, kendisinde etkisi olduğunu düşünür ama bu aslında kişinin kendisini tatmin etme duygusudur. Sigarayı bırakmakta en doğru yol hekimden destek almaktır ve yönlendirmelerine uymaktır” dedi. Doç. Dr. Gönlügür, söz konusu cihazlarla ilgili söylemlerin önemli bir kısmının gerçeği yansıtmadığını savundu. Sigarayı Kademeli Azaltmak Bahaneleri Güçlendirir Sigarayı bırakmada ani kararın etkili olduğuna da dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gönlügür, kademeli olarak sigara bırakmanın çoğunlukla başarılı sonuçlar vermediğini aktardı. Kademeli ve azaltılarak sigara bırakmanın beraberinde bahaneleri de getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Gönlügür, sigara bırakmada en doğru yöntemin sürekli hekimle iletişim kurmak, iradeli olmak, başta aile olmak üzere çevreden de psikolojik destek almaktan geçtiğini sözlerine ekledi. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.