FEF'te Minyatür Çini Pano Açılışı Yapıldı

11.01.2011
Osmanlı Devleti zamanındaki rasathaneyi anlatan bir minyatür, çini panoya dönüştürüldü. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığına asılan panonun açılışını Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdemir yaptı. Minyatür çini panonun teknik özellikleri hakkında bilgiler aktaran Yrd. Doç. Dr. Latife Aktan Özel şunları söyledi: “Minyatürün orjinalinden büyüterek bu hale getirdik, 80x140 boyutlarında bir pano yapılmıştır. Çiniye aktardık, bölüm olarak Çanakkale'de çiniyi oturtma çabası içerisindeyiz. Uygulama aşamasında yardımları olan ekip arkadaşlarımada teşekkür ediyorum" dedi. Minyatür çini pano açılışında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Demircan ise:”Osmanlı bilim tarihinin en önemli görülen minyatürü üniversitemizde değerlendirme gereksinimini düşünerek Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığına uygun görüldü. Minyatür Osmanlı'da 1572 yılında kurulan gözlemevinde yapılan çalışmaları gösteriyor. O dönemin en ileri astronomi aletleri buradadır. Aynı dönemde avrupadaki gözlemeviyle yarışıyorlar. İleri düzeyde çalışmaların olduğu biliniyor” dedi. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem ise başta Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdemir olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Minyatür çini pano açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdemir ise şunları ifade etti: “Güzel Sanatlar Fakültemizin çok yetkin öğretim elemanları var. Yrd. Doç. Dr. Latife Aktan Özel de bunlardan bir tanesidir. Geleneksel Türk El Sanatları Bölümünün yaptığı eserlerin üniversitemizdeki birimlerin duvarlarını süslemesini arzu ediyoruz. İlk ürünlerini Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Entelektüel Etkinlik Merkezi için yaptılar. Daha sonra başka birimlere de bu katkıları verdiler ve şimdide tarihimizde önemli bir değer olan rasathaneyi çini panoya resmederek Fen Edebiyat Fakültemizin dekanlık katında asma olanağı bulduk. Bundan sonrada aynı şekilde ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerini çini seramik panolara resmederek üniversitemizin birimlerindeki duvarlarına sanat eserlerini yansıtmayı düşünüyoruz. Bu eserin oluşmasında büyük katkıları olan Yrd. Doç. Dr. Latife Aktan Özel olmak üzere, bu fikri projelendiren Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem'e Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Demircan'a ve emek veren herkese teşekkür ediyorum. Haber ile ilgili bilgilere aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.