Yrd. Doç. Umut GERMEÇ'ten Sergi ve Kitap Projesi

27.12.2010
G.S.F. Resim Bölümü öğretim üyemiz Yrd. Doç. Umut GERMEÇ “istanbullayüzleşme -Yüz Çağdaş İstanbul Gravürü” sergisi ve kitabı projesini gerçekleştirdi. 14 Aralık’ta İstanbul’da Galatea Art’ta açılan ve 10 Ocak 2011 tarihine kadar sürecek olan sergiye Resim Bölümü Başkanı Doç. İhsan DOĞRUSÖZ de iki gravürüyle katıldı. GERMEÇ, editörlüğünü yaptığı, kırk kadar çağdaş sanatçının yüz gravürünün yer aldığı kitapta yayımlanan yazısında; sergiyi ve kitabı şu şekilde değerlendirdi: “2010 biterken “istanbullayüzleşme -Yüz Çağdaş İstanbul Gravürü” sergisi ve kitabı İstanbul’a gözde bir armağan olacak. Sanatçı, galerici, üniversite, yazar, ozan birlikte, içtenlikli ve çoşkulu bir çabayla; tarihsel, kültürel, doğasal ve toplumsal her yönüyle benzersiz kenti için çalıştı. Başlangıçta yalnızca tasarının adı olarak düşünülen “GRAVÜRİST” bu birlikte çabanın, kolektif bir yapının adı oldu. Birkaç atölyede birden çalışılırken ortaya çıkan coşku, sevinç, yardımlaşma, deneyimlerin paylaşımı, özellikle genç sanatçılar için birlikte oluşun güzelliğini ve önemini belirginleştirdi. İTÜ, GSB Gravür Atölyesi başta olmak üzere, MSGSÜ, Resim Bölümü Gravür Atölyesi, ÇOMÜ, Resim Bölümü Gravür Atölyesi gibi birçok üniversite ve sanatçı atölyelerinde, Ekim ve Kasım ayları içinde bir ayı aşkın süre çalıştay yapıldı. Bütün gravürler Galatea Sanat Galerisinin ev sahipliği yaptığı sergi ve kitap için sınırlı sayıda basıldı. GRAVÜRİST’le herhangi bir kurumun sağlayacağı ödeneği gereksinmeden İstanbul için özgün bir tasarıyla gerçek, doğru ve kalıcı bir iş yapıldı. Kitap bütünlüğünde bu denli kapsamlı bir çalışmanın Türk resim tarihinde ilk olduğunu söylemek yerinde olacak.. Ayrı kuşaklardan 40’a yakın sanatçının İstanbul’la yüzleşmesi bir kapak altında toplandı. İstanbul’lu sanatçılar kalıplarına (çinko, bakır, linol, tahta vb.) çelik kalemleriyle İstanbul’a sevgilerini, umutlarını, sitemlerini, kaygılarını, korkularını oydular. Ona dışarıdan bakan bir yabancının gözüyle değil, onu içinde taşıyan, onun içinde yaşayan sanatçı duyarlıklarıyla. En büyükleri 37, en küçükleri 87 doğumlu, İstanbul’un dününe ve bugününe gençlikleriyle tanık olanlar, İstanbul için yazdılar, kazıdılar… İstanbul’un bahar bahçe suyun iki kıyısında yerleşimin oldukça sınırlı olduğu, o anıtsal kapısı Haydarpaşa’yla Anadolu’ya açılan 50’li yıllarında genç olan, 60’larda 70’lerde, üniversitelilerin, işçilerin, yazarların, çizerlerin, düşün adamlarının yaşadığı; cumbalı evlerde oturanların apartman sevdasına tutuldukları, cumbalardaki sardunyaların yerini balkonlardaki tv antenlerinin aldığı döneminde genç olanlar, 80’lerin her yönden savurguna tutulmuş kirli, paslı can pazarında İstanbul’da genç olanlar, 90’larda bütün çirkinliklerinin üstünün boyanıp cilalandığı, gökdelenlerin ense çukuruna, tepesine bindirildiği, dünyanın en güzel mimari örnekleri olan camilerinin estetik yapısına karşıt kitch yapıların yüzüne kara gibi çalındığı günlerinde genç olanlar. Bugün ve gelecekte İstanbul sevileri içlerinde hep diri, hep genç kalacaklar İstanbul’la yüzleştiler.” Sergiye Katılan Sanatçılar: Ahmet Umur Deniz, Aslı Ayşe Akyüz, Aslıhan Kaplan Bayrak, Aydın Ayan, Beyza Boynudelik, Can Aytekin, Dalila, Desen Halıçınarlı, Devrim Erbil, Ekin Koç, Elif Yapar, Emin Koç, Emrah Günay, Enis Malik Duran, G. İlker Başaran, Gizem Kurt, Gülseren Südor, Gümüş Özdeş, Hakan Ulusman, Hayri Ağan, İhsan Doğrusöz, İrem Çelebi, Kader Genç, Kadir Selçuk Yaşa, Kudret Türküm, Naser S. Dashti, Nilüfer İnandım , Nedret Yaşar, Pınar Çiçekli, Setenay Alpsoy, Sibel Kırık, Teoman Südor, Umut Germeç , Ursula Soltermann Katipoğlu, Yiğit Altıparmakoğulları, Yusuf Alper Çakır, Yusuf Katipoğlu Konu ile ilgili afiş için aşağıdaki linki tıklayınız.