Uluslararası Katılımlı Dördüncü Marmara Arıcılık Kongresi Düzenlendi

02.12.2010
Üniversitemiz ev sahipliğinde Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Uludağ Arıcılık Derneği, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve ÇOMÜ Ziraat Fakültesi işbirliğinde üniversitemiz Ziraat Fakültesi Toplantı Salonu’nda Uluslararası Katılımlı Dördüncü Marmara Arıcılık Kongresi gerçekleştirildi. Kongreye Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin EKİNCİ ile üniversitemiz yöneticileri, kamu kurum yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretim üyeleri ve arı yetiştiricileri katıldı. Kongrenin açılış konuşmaları sırasıyla Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun BAYTEKİN, Uludağ Arıcılık Derneği Başkanı Refik BERİ, Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İLERİ, Ordu Arcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri YILMAZ, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR ve Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER tarafından gerçekleştirildi. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun BAYTEKİN kongrenin 2 yılda bir farklı bir ilde yapıldığını belirterek, kongreye Türkiye dışında İsrail, İran, Ürdün, Bulgaristan ve Yunanistan’dan da arıcılık üzerine bilimsel araştırma yapan bilim insanlarının katıldığını ifade etti. Arıcılığın bir gönül işi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Harun BAYTEKİN, “kongre ile arı yetiştiricilerimizin sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız” dedi. Uludağ Arıcılık Derneği Başkanı Refik BERİ, mevcut arıcılık potansiyelinin doğru ve sağlıklı bir şekilde gelişmesinin ancak bilimin ışığında gerçekleşebileceğini ifade ederek, kongreye katılan ve katkı sunan herkese teşekkür ettiğini belirtti. Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İLERİ ise Türkiye coğrafyasının arıcılık için önemli bir noktada olduğunu belirterek kongrenin arıcılık sektörünün veriminin artması ve kaliteli ürün elde etme için önemli katkılar sunacağını ifade etti. Ordu Arcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK, gerçekleştirdikleri projelere değinerek, bu projelerden elde ettikleri sonuçların arıcılık sektörüne etkisini açıkladı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri YILMAZ ise bakanlıklar düzeyinde uyguladıkları projelere değindi ve kongreye katkı sunan herkesi kutladığını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR konuşmasında kongrenin arıcılık sektörüne yönelik çoklu bir bakış açısı içinde olduğuna değinerek, sektördeki yetiştiricilerin, tedarikçilerin, teknoloji ve ambalaj sektörü yetkililerinin, akademisyenlerin, arıcılık derneklerinin kongreye katkı sunmasının oldukça önemli olduğunun altını çizdi. ÇOMܒnün özelde Çanakkale’nin, genelde Türkiye’nin, en genel anlamda ise Dünya’nın değerlerine, sorunlarına duyarlı sempozyum ve kongre düzenlemeyi kendisine görev edindiğini vurgulayan Rektörümüz, bu anlamlı kongreye katkı sunan herkese teşekkür ettiğini de ifade etti. Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER konuşmasında arıcılık sektörünün ülkemizdeki önemi ve mevcut durumuna ilişkin bilgiler verdi. Aracılık sektörünün yaşadığı problemlere de değinen Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER, arıcılık sektörünün potansiyellerini değerlendirme açısından kongrenin oldukça önemli olduğunu bildirdi. Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER bu anlamlı etkinliğin düzenlenmesinde başta Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR olmak üzere tüm katkı sağlayanlara da teşekkür etti. Yapılan açılış konuşmalarının ardından “Türkiye’de Arıcılık” konulu panele geçildi. Muhsin DOĞAROĞLU’nun yönettiği panelde Bahri YILMAZ, Kadriye SORKUN, Ferat GENÇ, LEVENT AYDIN ve İbrahim ÇAKMAK Türkiye’de arıcılık sektörünün soruları hakkında açıklamalarda bulundu. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.