Uluslararası Balkanlar ve İslam Sempozyumu Düzenlendi

03.11.2010
Uluslararası Balkanlar ve İslam Sempozyumu üniversitemiz evsahipliğinde Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış konuşmaları sırasıyla İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit ER, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim HATİBOĞLU ve Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR tarafından yapıldı. Sempozyuma Vali Yardımcısı Hüseyin KULÖZÜ, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ali Yücel AKA ile üniversitemiz yöneticileri, kamu kurum temsilcileri ile çok sayıda öğrenci ve konuk katıldı. Kimlik İnşası ve Kültürlerin Devamlılığına Ağırlık Verdik Sempozyumun koordinatörlüğünü de yürüten İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit ER, sempozyumun kendisinden önce yapılan benzer temalı sempozyumlardan farklı olmasını istediklerini, bu anlamda da kimlik inşası ve kültürlerin devamlılığı olgularına ağırlık verdiklerini ifade etti. Çanakkale’nin tarihsel olarak değerlendirildiğinde dört kez Balkanlar ve Asya arasında geçiş noktası olduğunu ve bu geçişlerden dördüncü ve en önemlisinin 1350’li yıllarda Osmanlı Türklerinin Anadolu’dan Balkanlara geçmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Hamit ER, bu geçişin kalıcı ve devamlılığı olan tek geçiş olduğunun altını çizdi. Bu devamlılığın üzerinde durmak istediklerini ve Osmanlı ile birlikte İslam Kültürünü bu sempozyumda irdelemeyi düşündüklerini bildiren Prof. Dr. Hamit ER, bu sempozyumun çok başarılı geçeceğini umduğunu kaydetti. Çanakkale: Medeniyetler Arası Buluşmada Önemli Bir Mekan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim HATİBOĞLU da Balkanlar ve İslam: Karşılaşma, Dönüşüm, Kırılma ve Devamlılık teması ile oluşturulan bu uluslararası etkinliğin Türkiye, İslam Dünyası ve Balkan Ülkeleri arasındaki ilişkilere katkı sağlamasını temenni ettiklerini bildirdi. Prof. Dr. İbrahim HATİBOĞLU, İslam medeniyetinin kendisini yegane medeniyet olduğunu iddia eden ve diğer medeniyetleri görmezden gelen bir medeniyet olmadığını ifade etti. Çanakkale’nin Çanakkale Savaşları’ndan sonraki kültürel ilişkilerle medeniyetler arası buluşmanın önemli bir mekanı olduğunu da belirten Prof. Dr. İbrahim HATİBOĞLU, kültürel ortaklıkların fazla olduğu Balkan coğrafyasındaki ülkelerle dayanışma içinde olunması gerektiğinin önemine değindi. Prof. Dr. İbrahim HATİBOĞLU böylesine önemli bir uluslararası sempozyumun düzenlenmesinde büyük katkıları bulunan Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR’e de teşekkür ettiğini konuşmasında belirtti. Çanakkale: Balkanlara Açılan İlk Kapı Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR de ÇOMܒnün Çanakkale, Türkiye ve en genel anlamda da Dünya kamuoyunu meşgul eden, meşgul edecek konularda sempozyum, kongre, çalıştay düzenleme işini kendine özel misyon edindiğinin altını çizdi. İhahiyat Fakültesi’nin de akademik ve entelektüel derinliği olan Balkanlar ve İslam temalı uluslararası bir sempozyum düzenlemesinin önemli olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Çanakkale’nin Balkanlara açılan ilk kapı özelliği taşıdığını belirtti. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sempozyum, Balkanlar üzerine çalışan uzman ve araştırmacılar ile konuyla ilgilenenleri bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Alana farklı bir bakış açısından yaklaşarak, İslam’ın bölgedeki etkilerinin yanı sıra, bölgedeki yerel kültürlerin Müslüman toplumu üzerindeki etkisi üzerinde de durularak, kültürler arası etkileşimin tarihte üstlendiği rol ele alınacaktır. Böylelikle günümüzde bölgede yaşayan Türklerin kimliklerinin sürekliliğine katkı sağlayan faktörler ile ilgili yapılan tartışmalara katkıda bulunulması umulmaktadır”. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR sempozyumun gerçekleştirilmesinde emek sarf eden herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Haber ile ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.