Farklı İşlevler Çerçevesinde Üniversiteler Paneli Yapıldı

21.10.2010
Üniversiteler bağlamında küresel sorunların tartışıldığı Dünya Üniversiteler Kongresi’nde Farklı İşlevler Çerçevesinde Üniversiteler temalı panel gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan KAZDAĞLI başkanlığında düzenlenen panelde, Prof. Laszlo I. KOMLOSİ “Üniversitenin yeniden tanımlanması”, Prof. Dr. Hasan KAZDAĞLI “Üniversiteler İçin Yeni Ekonomik Modeller”, Prof. Dr. Bayraktar BAYRAKLI “Üniversite ve Barış”, Yrd. Doç. Dr. Hasan ARSLAN “Bilgi ve iletişim Teknolojileri Kapsamı altında Yüksek Öğrenimin Dönüşümü” ve Prof. Marek W. LORENC “Üniversitelerin Değişen Rolleri” konuları hakkında bildiriler sundu. Prof. Laszlo I. KOMLOSİ sunduğu bildiride küresel bir değişim içinde bulunulduğunu bu anlamda da üniversitelerin sadece rollerini değil stratejileri ve işlevlerini de düşünmek gerektiğini ifade etti. KOMLOSİ, üniversitelerin ana dil ve uluslararası dil kabul edilen İngilizce dışında üçüncü bir dil daha öğrenilmesine katkı sunması gerektiğini belirterek, “üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin öğrencilerin kazanımlarla dolu bir biçimde mezun olması” olduğunu belirtti. Prof. Dr. Hasan KAZDAĞLI ise yüksek öğrenimdeki globalleşmeye vurgu yaptı. Avrupa’da yüksek öğrenim ile ilgili birçok değişim yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. KAZDAĞLI, üniversiteler arasındaki rekabetin markalaşmış üniversite kavramını ortadan kaldıracağını bildirdi. Prof. Dr. Bayraktar BAYRAKLI ise üniversitelerin yetiştirdikleri öğrencilerin öncelikle içsel barışını sağlaması gerektiğini ifade ederek üniversitenin topluma güven ve emniyet getirmek istiyorsa iç disiplinini oluşturmasının çok önemli olduğunu belirtti. BAYRAKLI, barışın olmadığı yerde güvenin, güvenin olmadığı yerde ise huzurun olmadığını vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Hasan ARSLAN ise bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sayesinde öğrenme ortamının köklü bir biçimde değiştiğini, BİT’in öğrencilere her yerde ve her zaman öğrenme imkânı sağladığını, yüksek teknolojili sınıflar sayesinde öğrencilerin artık pasif öğrenenler olmadığını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. ARSLAN, yüksek öğretimin yeni rollerini ve sorumluluklarını tanımlamaya ihtiyacı olduğunu da belirtti. Prof. Marek W. LORENC de yaptığı konuşmada üniversitelerin birleşmesinin önemli olduğunu, üniversiteler ve kamu hizmetleri arasındaki birlik sağlanması gerektiğini belirtti. Prof. LORENC, sadece bilgi değil aynı zamanda hayat tecrübesinin de önemli olduğunu ve üniversitenin bulunduğu yerin kültürünü ve alışkanlıklarını bilmenin öğrenciye kolaylık sağlayacağını ifade etti. Habere ilişkin fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.