Biga MYO “AB Uyum Sürecinde Çanakkale Süt Sektöründe Yaşanan Problemler ve Çözüm Önerileri” Konulu Panel Düzenledi

26.02.2010
Biga Belediye Kültür Sarayı’nda “AB Uyum Sürecinde Çanakkale Süt Sektöründe Yaşanan Problemler ve Çözüm Önerileri” konulu bir panel düzenlendi. Panele ÇOMÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yonca YÜCEER, Tek Süt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet ARINIK, Köy-Koop.Çanakkale Merkez Birliği Başkanı Mehmet ÖZKURNAZ, Tahsildaroğlu Yönetim Kurulu Başkanı Muammer TAHSİLDAROĞLU, Çan Süt Üreticileri Birlik Başkanı Ali CAN, Süt Sektör Danışmanı Seray CÖMERT konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. A.Adem TEKİNAY’ın moderatör olarak görev aldığı panele, çok sayıda üretici, sektör temsilcisi ve öğrenci katıldı. Çanakkale sütünün kalbinin Biga’da attığını dile getiren Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. A.Adem TEKİNAY, kalite ve fiyatlarda yaşanan istikrarsızlıkların konuşulacağı panelin kitap formatında hazırlanacağını söyledi. Çanakkale Merkez Birliği Başkanı Mehmet ÖZKURNAZ Türkiye’nin en iyi ve en kaliteli sütünün Çanakkale’de üretildiğini açıklayarak, her üç ayda bir süt ihalesi yapılarak, sütün litre fiyatının belirlendiğini, son hali ile 85 krş. olan sütlerin kayıt altında olduğunu, toplu sağım ünitelerine kredi verilip arttırılması gerektiğini vurguladı. Tahsildaroğlu Yönetim Kurulu Başkanı Muammer TAHSİLDAROĞLU, süt fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle sıkıntıya düştüklerini kaydetti. Tek Süt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet ARINIK, sütte en önemli sorunun talep dengesizliği olduğunu belirterek, “bahar aylarında süt çoğalıyor tüketim azalıyor, yaz aylarında da tüketim çoğalıyor üretim azalıyor. Çözmek içinde istikrarlı olunması gerekiyor. Dünya süt pazarından Türkiye mahrum, buna karşın AB ülkelerinde ise devlet hayvancılığa destek veriyor” dedi. Sütün litresinin 85 krş olduğunu marketlerse ise sütün litresinin 2 TL olduğunu vurgulayarak, aradaki farkın ciddi açık olduğunu, aracı firmaların sütün kaymağını yediklerini açıklayan Süt Sektör Danışmanı Seray CÖMERT, AB ülkelerinde ise süt ve yem fiyatları orantılı olduğunun altını çizdi. CÖMERT; “2007-2008 yıllarında üreticimiz zarar etmiş hayvanını kesime göndermiştir. Tarım ve hayvancılığa dayalı sektörler özelleştirilince süt piyasası sıkıntıya düşmüştür” dedi. AB uyum sürecinde mikrobiyal kalitede iyileşmeler olduğunu vurgulayan ÇOMÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yonca YÜCEER, süt sektörünün çok fazla sorunu olduğunu, süt üreticilerinin küçük işletmelerde süt üretimi yaptıklarını bunun da sütün kalitesini düşürdüğünü, süt fiyatlarının ve hayvanların veriminin düştüğünü ifade etti. Panel sonunda katılımcılara Biga Kaymakam Vekili ve Çan Kaymakamı Hasan GÖZEN tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Panele, Birlik Başkanları, Sektör Temsilcileri, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldılar. Haberle ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.