“Çanakkale Savaşı’nın Bilinmeyen Cephesi: Hava Savaşları” Fotoğraf Sergisi Açıldı

11.01.2010
Çanakkale Barosu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi işbirliğinde Atatürk’ü Çağdaş Yorumlama ve Anma Programı kapsamında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Havacılık Tarihi Öğretim Görevlisi Bülent YILMAZER'in koleksiyonuyla oluşturulan, “Çanakkale Savaşı’nın Bilinmeyen Cephesi: Hava Savaşları” isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Sergi açılışından önce Çanakkale Barosu Başkanı Av. Tülay ÖMERCİOĞLU, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin SEVİM, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra BESLER ve Öğretim Üyesi Bülent YILMAZER birer konuşma yaptılar. Bülent YILMAZER, Çanakkale Savaşı'nda kullanılan uçaklarla ilgili çok sayıda fotoğrafın ilk kez yayınlandığı sergiyle ilgili şunları söyledi: “Sergimiz 1. Dünya Savaşı yıllarında 1915'den 1918'e kadar Osmanlı ordusu emrindeki tayyare bölüğünde görevli Alman Pilot Üsteğmen Emil Meinecke tarafından çekilen özgün fotoğraflardan oluşuyor. Burada kendisine ait fotoğraf albümünde 500'ün üzerinde Çanakkale'nin hemen hemen hiç bilinmeyen, hatta unutulmuş olduğunu söyleyebileceğimiz hava savaşları ile ilgili belgeler ve fotoğraflar bulunuyor. Çanakkale'nin kara ve deniz savaşları ile ilgili birçok yayın ve belge olmasına rağmen, hava savaşları maalesef unutulmuştur. Bu sergide biz Çanakkale'de ilk defa bu zenginlikte hava savaşları konusundaki fotoğrafları sergiliyoruz.” Sergide 50 orijinal fotoğrafın bulunduğunu anlatan Bülent YILMAZER, “Bu fotoğrafların büyük bir kısmı daha önce yayınlanmadı. Sadece 2005 yılında benim yazdığım hava savaşları ile ilgili kitapta yayınlanmış fotoğraflar bunlar. Çanakkale'de görev yapan Alman havacı subayın albümündeki 500 fotoğrafın ayıklanmış kısmını sergi mekânının aldığı kadar sergilemek istedik. Fotoğraflar içinde çok enteresanlar da var. Örneğin havacılık denince hemen akla pilot ve uçak gelir. Ancak Çanakkale Savaşı'nda makinistler olağanüstü işler yapmış. O günkü imkânsızlıklar içinde, makineli tüfeği olmayan uçaklara karacıların makineli tüfeklerini monte etmişler” diye konuştu. İbrahim Bodur Girişimcilik Merkezi'ndeki sergi, 15 Ocak 2010 tarihine kadar gezilebilir. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.