0

“Avrupa Özgürlük Sevgisi” Ödülü ÇOMÜ’lü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail’e

Bu Haber 3310 Kez Okundu
  • Paylaş:
“Avrupa Özgürlük Sevgisi” Ödülü ÇOMÜ’lü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail’e

Haber: Eylem Tuna Çoban

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İsmail, Avrupa Bilim, Sanat ve Edebiyat Akademisi’nin gerçekleştirdiği şiir yarışmasında “Avrupa Özgürlük Sevgisi” ödülünü aldı. Bu ödülün yanı sıra Prof. Dr. Mehmet İsmail,  Avrupa Bilim, Sanat ve Edebiyat Akademisi üyeliğine seçilen altı kişiden biri oldu.  

Şiirleri, Kitapları ve Makaleleri Onlarca Dile Çevriliyor

Şiirleri ve kitapları onlarca dile çevrilen, Ukrayna Milli Bilimler Akademisi tarafından fahri doktora ünvanı verilen ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İsmail, 2017 yılı içerisinde yaptığı çalışmalarla çok sayıda ödül aldığını, 2018 yılının da ödüllerle başladığını belirterek şunları söyledi:

“Merkezi Paris’te bulunan Avrupa Bilim, Sanat ve Edebiyat Akademisinin düzenlediği “Özgürlük Sevgisi” adlı şiir yarışmasına “Biz dört nefer idik” eserimle katıldım. Bu şiir yarışmasının adı özgürlük sevgisiydi. Benim için çok anlamlı bir isimdi. Çünkü Türkiye dışındaki Türklerin hepsi özgürlük sevgisi ile yaşadı. Benim vatanım Azerbaycan’da da bu böyleydi. Bunun için bu yarışmada galip olmak benim için ayrıca anlamlı bir durum.  Yarışmada galip gelen kişilerin şiirleri bir kitap olarak basıldı. Ukrayna Milli Bilimler Akademisi, yarışmada birincilik alan şairlere Ukrayna’nın en önemli şairlerinden biri olan Taras Sevçenko madalyasını verdi. Bunların dışında Brüksel’de Arnavutça “Unutma" (Kayb eden koruyucu) adlı şiir kitabım yayınlanmış, bu kitapla ilgili Arnavutluk’un baş kenti Tirane’de yayın yapan “National” gazetesinde  “Bir de seni sevsem, sana sevilsem” adlı kapsamlı araştırma yazısı ve kitapta yer alan şiirlerden örnekler yer aldı. Moldova’ın başkenti Kişinev’de yayımlanan “Literatura Arta” (Edebiyat gazetesi) gazetesi ise 2017 senesinde yer alan şiirlerimden dolayı da bana yılın ödülünü verildi.”