Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin ALTUN Rektörümüzü Ziyaret Etti

16.11.2009
Çanakkale Bölgesel Katı Atık Yönetimi Projesi’nin bileşenlerinden olan Düzenli Depolama Sahası’nın açılışı için Çanakkale’ye gelen Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin ALTUN Rektörümüz Prof. Dr. Ali AKDEMİR’i ziyaret etti. Ziyarette 16,6 Milyon Avro’ya mal olan Düzenli Depolama Sahası ile ilgili bilgiler aktaran Muhsin ALTUN şunları söyledi:” Lapseki, Umurbey, Çardak, Kepez, Kumkale ve İntepe belediyelerinden oluşan Katı Atık Yönetim Birliği tarafından yönetilen projede Düzenli Depolama Sahası’nın modernizasyonu ve eski çöp deponi alanının rehabilitasyonu yapılarak gerekli teçhizat ve ekipmanlar birliğe teslim edildi. Toplam maliyeti 16,6 Milyon Avro olan proje bedelinin %72’lik kısmı AB tarafından hibe ile kalan %28’lik kısmı ise İller Bankası’ndan alınan kredi ile karşılandı.” ALTUN, projenin üniversitemizi ilgilendiren kısımların da olduğunu vurgularken şunları söyledi:” Gerçekleştirilen bu proje bir çevre yönetimi projesidir. Üniversitenin Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri açısından bu bölge staj yapmaya müsait bir yer olmakla birlikte öğrenciler bu bölgede ayrıştırma, yakma, depolama gibi konularda staj yapma imkânını değerlendirebilirler.” Üniversitemizin girişimcilik ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilgi çalışmalarına ve AB’nin bu alanlardaki hibe programlarına değinen Muhsin ALTUN sözlerine şöyle devam etti:” Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Sivil Toplum Kuruluşları ile diyaloglarını ve girişimcilik alanındaki çalışmalarını biliyoruz. AB sürecinde 3 ana eksenin uygulandığını söyleyebiliriz. İlk ayak Kopenhag Kriterleri’nin hayata geçirilmesi, bu kısım politikacıları ilgilendirir, ikinci ayak kamuoyu reformu, bu kısım bürokratları ilgilendirir, üçüncü ayak sivil toplum diyalogudur ki bu kısım ise halkları ilgilendirir. Katı Atık Yönetim Projesi ise 2. ayakta yer alır. AB’ye katılım sadece bürokratlar ve siyasilerle sağlanamaz. Halkların da gönlüne girmek gerekir. AB projelere ayırdığı bütçenin %20’den fazlasını sivil toplum projelerine tahsis eder. Üniversiteler de birer sivil toplum kuruluşu sayılır. Yakın zamanda AB tarafından “Sivil Toplum Diyaloğu 2” başlıklı bir hibe çağrısı yapılacak. 4 Milyon Avro’luk bütçesi olan bu hibe çağrısının iki ana bileşeni var: 1-Kültür ve Sanat, 2-Tarım ve Balıkçılık. Bunun yanında kurumlar ve derneklerin başvurabileceği ve belli bir süre açık kalacak olan 200 Bin Avro’luk hibemiz var. Bu projeye derneklerin katılımı için 10 Bin Avro’ya kadar ücret ödenebiliyor. Bu projenin üniversite camiasından ilgi görmesini bekliyoruz. AB’nin sağladığı mikro kredilerle de güzel şeyler yapılabileceği kanaatindeyim. Çanakkale yöresi ile ilgili projenin tarım ve balıkçılık kısmı için üniversitenizden faydalı bir proje üretebileceğini düşünüyorum.” Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.