Tıp Fakültesi 2009-2010 Akademik Yılı Önlük Giyme Töreni Yapıldı

12.10.2009
Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri için ''Önlük Giydirme'' töreni düzenlendi. Rektörümüz Prof Dr. Ali Akdemir, Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ÇOMÜ'nün hızla şeklen ve içerik olarak kurumsallaşmasını sürdürdüğünü bildirdi. Kurumsallaşma sürecinin en önemli göstergelerinden bir tanesinin de çeşitli değerlerler ekseninde organize edilen, geleneksel kılınan ve sürdürülebilen seremoniler olduğuna işaret eden Akdemir, bu yönüyle beyaz önlük giydirme töreninin gelenekselleşmesinin kendileri için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Akdemir, tıp fakültesinin kuruluşundan bu yana geçen 2 yıllık süreçte muadilleriyle mukayese edildiğinde belki büyüklük açısından onlarla rekabet edebilecek bir yetkinlikte olmadığını ancak, nitelik açısından çok iyi bir noktada bulunduğunu söyledi. Eğitim öğretim olanaklarını, tesisler, teknolojik alt yapı, ve en son yenilikleri içeren cerrahi müdahale yöntemleri konusunda diğer tıp fakültelerinden geri olmadıklarını ifade eden Akdemir, markalaşmış üniversitelerin hastanelerinden ve tıp fakülteleriyle başa baş bir durumda olduklarını kaydetti. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersay ise, hekimliğin en eski ve insana hizmet eden mesleklerinden birisi olduğunu bildirdi. Ersay, hekimlik mesleğinin ağrıların dindirilmesi, yaraların sarılması ve hastaların tedavi gereksinimlerini karşılaması amacıyla başladığını ve bu yönde geliştiğini ifade ederek, ''Hekimlik bilimselleştikçe düşünürler hekimliğe yeni bir boyut eklediler. Sağlığın korunması ve desteklenmesi. Bugün hekimlik insanların acılarını gidermekle yetinmek yerine, öz bakımının değerini bilen, sağlığını koruyan, sorunu olduğunda erkenden başvuran bireyler olmak için donanımlı hale getirmeyi de hedeflemektedir'' dedi. İnsanı ve çevresini bir bütün olarak algılayıp, toplumun iyilik hali için çaba sarf etmenin hekimlerin temel görevlerinden birisi olduğunu anlatan Ersay, sağlık dünyada belki de üzerinde en fazla çalışılan konular arasında yer aldığını, sağlıktaki yeniliklerin inanılmaz ve hesaplanamaz boyutta olduğunu söyledi. ''Hekimler üzerlerine saf beyaz önlük giyip, dervişlik önlüğü de giyen aykırı insanlardır'' diyen Ersay, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Başka hiç bir meslek dalında, iki karşı cinsten insanda bir arada olup da birbirlerine her an ateşleyebilecek iki nesne olarak değil, sadece insan olarak görme erginliği yoktur. Ne denli baştan çıkarıcı olursa olsun hiç bir hekim hastasını cinsel obje olarak göremez. Hiç bir hekim hastasının sorunlarına yaklaşırken, hastanın dini inanışları, politik görüşleri ile sosyal statünü dikkate almaz. Hiç bir başka meslekte insanlar gereğinde bu nedenli rahatsız ve kirli ortamlarda, kötü koşullarda çalışmaz. Çaylarının şekerlerini enjektörlerinin uçlarıyla karıştırmazlar.'' Ersay, çok az iş kolunda kişilerin, tümüyle yasal olan izinleri sırasında, hatta balaylarında bile bulundukları yeri bildirmek ve bir sorunda hemen geri dönmek zorunda kaldığını, üstelik doktorların kefenin cepsiz olduğunu en iyi bilenler arasında yer aldığını kaydetti. Konuşmaların ardından, Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerine beyaz önlükleri giydirildi. Tören Prof. Dr. Emel Tümbay’ın açılış dersinin ardından son buldu. Törene, Sağlık İl Müdürü Dr. İlhan Güney, Tabip Odası Başkanı Dr. Ersin Gin, öğretim üyeleri, öğrenciler ile veliler katıldı. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.