Üniversitemizinde Ortak Olduğu IGCP-521 Adlı Uluslararası Proje Toplantısı İzmir'de Başladı

Üniversitemiz, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen IGCP-521 Adlı Uluslararası Proje toplantısı İzmir'de başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç YİĞİTBAŞ şunları söyledi: “Karadeniz-Akdeniz koridoru olarak adlandırılan İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara denizi, okyanusal sisteme bağlı geniş denizel alanları kapsar. Bu alanlarda özellikle iki boğazın taban derinlikleri, Marmara denizi ile Karadeniz’in konumunu belirlemekte kritik önem taşımaktadır. Çanakkale boğazında deniz su seviyesi, -60 m’nin altına düştüğünde, Ege denizinden Marmara’ya deniz suyu girişi durmaktadır. İstanbul boğazında ise -32 m’nin altına düştüğünde, Marmara’dan Karadeniz’e deniz suyu girişi kesilmektedir. Bir diğer deyişle global deniz seviyesi değişimleri bu iç denizlerin konumunu doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda; Karadeniz, özellikle yakın jeoarkeolojik dönemlere kadar, Ege ve Akdeniz’le deniz bağlantısı olmayan tatlı su gölü halinde kalmıştır. Deniz su düzeyi değişimleri ve buna bağlı olarak Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’in kazandığı farklı durumlar, özellikle eski yerleşimlerin konumlarını yakından denetlemiştir. Bazı eski yerleşimler yakın geçmişteki kısa süreç içinde deniz kıyısı konumlarını kaybederek günümüzdeki, kara içerisinde, denizlerden uzak bir konuma terk edilmiştir. Özellikle Batı Anadolu kıyı bölgelerindeki Truva, Efes, Milet gibi antik kentler, bu tür değişime iyi örneklerdir. Batı Anadolu’nun, güncel kıta kabuğu gerilmesine bağlı şekil değişimlerinin de bu gelişmede önemli bir payı vardır. IGCP-521 adlı uluslararası proje kapsamında dünyanın birçok ülkesine (örneğin; Amerika, Kanada, Avrupa ülkeleri, Avusturalya, Doğu Avrupa ülkeleri ve Karadeniz’i çevreleyen ülkeler) mensup bilimcilerinden oluşan geniş bir bilim insanı grubu bu konulardaki çok disiplinli araştırmalarını sürdürmektedirler. Bu araştırmalarla son 30 bin yıllık dönemde Hazar Denizinden Akdeniz’e uzanan koridor boyunca deniz seviyesi değişimleri ile bu değişimlerin kıyılarda yaptığı değişiklikler ve bunların insan yerleşimlerini ve medeniyetleri nasıl etkilediğini ortaya koymaktadırlar. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu toplantıya Dokuz Eylül Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi ile ortaklaşa düzenleyici kuruluş olarak katılmaktadır. Toplantı 3 günü bilimsel sunum ve tartışmalar, 2 günü Efes ve Milet, son 3 günü ise Truva, Alexandria Troia, Gelibolu yarımadası ve Bozcaada’yı kapsayan arazi çalışmaları olmak üzere 8 gün sürecektir. Bu yıl projenin beşinci ve son yılı olup toplantıya yaklaşık 15 ülkeden 100’ün üzerinde bilim adamı katılacaktır. Üniversitemizden Prof. Dr. Erdinç YİĞİTBAŞ, Doç. Dr. Onur ÖZBEK, Yrd. Doç. Dr. Evren ERGİNAL ve Doç.Dr. Rüstem ASLAN toplantının “Başkan yardımcısı, oturum yürütücüsü, arazi çalışmaları liderleri” olarak katılmaktadırlar. Çalışmalar IDA-Kale Resort Hotel’de 30 Ağustos akşamı verilecek bir kokteylle sona erecektir" dedi. Toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.avalon-institute.org/IGCP/doc/SecondCircularIGCP2009.pdf http://www.avalon-institute.org/IGCP/doc/ProgramIGCP2009.pdf http://www.erdincyigitbas.com/index.php?go=1654&hid=27 adreslerinden ulaşılabilirsiniz.