Yrd. Doç. Dr. Alper ŞENER, “Domuz Gribi” Konusunda Önemli Açıklamalarda Bulundu

05.08.2009
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Alper ŞENER, Çanakkale Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen “Domuz Gribi” konulu bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Alper ŞENER, “Domuz Gribinin belirtileri insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar; ateş, öksürük,boğaz ağrısı,yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir.Bazı vakalarda kusma ve ishalde görülebilir. Domuz gribinin yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı biliniyor, grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. Kişiler belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçları mevcuttur.Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır.” dedi. Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesinin yeterli olduğunu vurgulayan ŞENER, “Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.” dedi. Yrd.Doç.Dr.Alper ŞENER, “Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatmalısınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkamalı, kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmamalısınız.Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat etmeli,hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durmalısınız ve bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırmalısınız. “ Domuz Gribi gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendimizi koruyabilmemiz için bu önlemleri almamız gerektiğini belirtti. Halen domuz gribinden koruyucu bir aşı bulunmadığını fakat geliştirme çalışmalarının devam ettiğini söyleyen ŞENER, Eylül 2009'da Domuz Gribi aşısının uygulamaya geçmesinin beklendiğini açıkladı. Ayrıntılı fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.