Türkiyenin En Büyük Teleskobu Üniversitemize Ulaştı

29.07.2009
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin DPT projesiyle Almanya’da yaptırdığı 122 cm çaplı Türkiye’nin en büyük teleskobu 27 Temmuz 2009 sabahı Çanakkale’ye ulaştı. Aynı gün gümrük işlemleri tamamlanan teleskop üniversitemizin Astrofizik Araştırma Merkezi tarafından teslim alındı. Teleskobu yerinde inceleyen rektörümüz Prof. Dr. Ali Akdemir, Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yılmaz'ın verdiği bilgiler doğrultusunda yeni teleskop ile önemli bilimsel çalışmalara imza atılacağına inandığını söyleyerek teleskobun hayırlı ve yararlı olmasını diledi. Toplam ağırlığı 8 ton olan teleskop, 17 parça halinde Ulupınar Gözlemevi’nde inşaa edilen özel binanın yakınında depolandı. Yeni teleskop için inşaa edilen binanın kubbesi yerli yapım olmakla birlikte, Kaleteknik - Çan firması tarafından imal edildi. Teleskobu koruyacak olan 6 metre çapındaki kubbe ray üzerinde motor yardımıyla dönme ve bir açıklığın ayarlanması özelliklerine sahiptir. Önümüzdeki günlerde montaj işlemi başlayacak olan teleskobun ince ayarları için Almanya’dan bir teknik ekip gelecek ve ayarlar için ÇAAM ekibiyle beraber 10 günlük bir ortak çalışma yapılacaktır. İlk ayarlardan sonra hizmet vermeye başlayacak olan teleskobun açılışı Eylül ayında bilimsel bir etkinlikle birlikte yapılacaktır. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.