Ulupınar Gözlemevi'nin 7. Kuruluş Yılı Kutlandı

21.05.2009
Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi'nin 7. Kuruluş yılı kutlandı. Açılışta söz alan Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, 2002 de resmi açılışı yapılan Ulupınar Gözlemevi 25 dönümlük arazi üzerine 100 000 $ lık bütçe ile kurulduğunu söyledi ve geçen 7 yıllık dönemde yapılanlar şöyle özetledi: 1. Ulupınar Gözlemevi geliştirilerek üç teleskobun çalıştığı bugünkü durumuna getirildi. 2. Fizik anabilim dalında astrofizik ağırlıklı Doktora programı açıldı. 3. Uzay Bilimleri ve Teknolojileri anabilim dalı oluşturuldu ve yüksek lisans programı başlatıldı. 4. DPT' nin kabul ettiği Büyük Teleskop Projesi oluşturuldu. 5. 75 yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirildi. 6. Astrofizik Araştırma Merkezi geliştirilerek 17 si doktoralı 32 üyeli güçlü bir merkez durumuna getirildi. 7. İki ÇAAM üyesi TÜBİTAK TUG'da Müdür ve Müdür Yardımcılğı görevi üstlendi. 8. 16. Ulusal Astronomi Kongresi ve 5. Ulusal Öğrenci Astronomi Kongresi düzenlendi. 9. Atıf indekslerine giren dergilerde 136 yayın yaptık. 10. 5 tane örten çift yıldız keşfettik, 11. Yazdığımız bir ders kitabı Cambridge Üniversitesi yayınları arasında basıldı. 12. Beş ulusal ve üç uluslar arası toplantı düzenledik. 13. Çift yıldız yörüngelerinin fazla açısal momentum kaybı nedeniyle gittikçe küçüldüğünü ve zaman içinde çift yıldızların tek yıldıza dönüştüğünü ilk kez gözlemlerle kanıtladık. 14. Yıldız sismolojisinin, yakında başka bir yıldız olması halinde o yıldızın kütle çekimiyle korelasyon içinde olduğunu gözlemlerle gösterdik. 15. Kuramsal kozmolojide quark gluon plazmayla ilgili çok önemli yayınlar yaptık. 16. Çift yıldızların etrafında görünmeyen başka yıldızların bulunabileceğini ve bu istatistiğin oldukça yüksek olduğunu tüm dünyada ilk kez biz keşfettik. 17. Çift yıldızların etrafında da gezegenler olabileceğini birçok makalemizde not ettik. Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, 2007 yılında DPTye sundukları büyük teleskop projesinin güçlü bir savunma sonucu kabul edildiğini, bugün Almanyada yapım aşamasında olan 122 cm çapındaki teleskobun, astronomi yılında Ulupınar Gözlemevine kurulacağını ve bu teleskopla evrenin derinliklerini daha iyi anlamamızı ve dünya bilimine daha önemli katkılar sunmamızı sağlayacağını belirtti. Prof. Dr. Osman DEMİRCAN ’ın ardından söz alan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan YILMAZ, ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevinin Astrofizikçilerin laboratuarı olduğunu, yeni gelecek teleskopla da bu laboratuarın daha da büyüyeceğini ve Astrofiziğe daha fazla katkılar sağlayacağını belirtti. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, Prof. Dr. İhsan YILMAZ, Prof. Dr. M. Emin ÖZEL ve Prof. Dr. Edwin BUDDING hep birlikte 7. yaş gününün pastasını kestiler. Pilav ve ayran ikramının ardından Doç. Dr. Faruk SOYDUGAN, gözlemevindeki gelişmeleri anlattı ve gözlemevinde neler yaptıklarına değindi. Prof. Dr. Edwin BUDDING sunumunda Astronominin geleceğini, Prof. Dr. M. Emin ÖZEL ise sunumunda Dünya Astronomi Mirasını anlattı. Son olarak Yüksek Lisans öğrencilerinden Arif SOLMAZ ise Dünya Astronomi Yılı ekinlilerini anlattı. Etkinlik fotoğraflarına aşağaıdaki linkten ulaşabilirsiniz.