Öğretim Üyeleri Rusya'da 2. Gelibolu Buluşmaları Adlı Toplantıya Katıldı

14.11.2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aydın İbrahimov ve Doç. Dr. Selver Özözen Kahraman ile Güzel Sanatlar Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Fetay Soykan Rusya Federasyonun kuzey başkentinde Sankt-Petersburg kentinde  “II. Gelibolu Buluşmaları“ adlı toplantıya sözlü bildiri ile katıldılar. Birincisi 2009 yılında İstanbul’da yapılan bu toplantının bu yılki konusu “Rusların Gelibolu’dan ayrılmasının 90 yılı” oldu.

Söz konusu organizasyon Rusya Kültür Bakanlığı, Rusya Kültür Vakfı, Rusya Ulusal Gurur Vakfı, Sankt-Petersburg Üniversitesi, Paris Merkezli Geliboluların Torunları Birliği ve Sankt-Petersburg Beşeri Programlar Merkezi tarafından düzenlendi.

Toplantı esnasında Çanakkale Valiliği’nin desteği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin katkıları ile Türk günü düzenlenmiş olup, toplantıya Türk tarafından yukarıda adı geçen akademisyenler dışında, Türkiye Cumhuriyeti’nin St. Petersburg Başkonsolosu Tanju Bilgiç ve St. Petersburg’da yaşayan bazı Türk vatandaşlar da katıldılar. Gecenin açılış konuşması Petersburg Başkonsolosu Tanju Bilgiç tarafından yapıldı.

Gecede Çanakkale Valiliği’nin desteği ile hazırlanan Gazeteci Murat Kıray’ın “Çanakkale” fotoğraf sergisi açıldı ve Rusça Çanakkale tanıtım kitapçıkları dağıtıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hazırlanan üniversitemiz kataloğu, bayrak ve bazı sembolik ürünler toplantıya katılan akademik ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine takdim edildi. Türk gecesinde St. Petersburg Konservatuarı’nın Rinkhor Korosu Türkçe şarkılar söyledi.

Ayrıca toplantıda ünlü Rus Yönetmen Elena Çavçavadze tarafından çekilen ve Oskar ödüllü yönetmen ve aktör NikitaMihalkov’un da yer aldığı “Gelibolu’da Ruslar”belgeseli ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Fetay Soykan tarafından çekilen “Gelibolu’da Rus Anıtı” belgeseli gösterildi.

Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.