Silent City - Sessiz Şehir AB Gençlik Değişim Projesi Berlin'de Gerçekleşti

03.11.2011

AB Gençlik ve Kültür Programları biriminin koordinatörlüğünü üstlendiği “Silent City (Sessiz Şehir)” adlı Gençlik değişimi 1-8 Ekim 2011 tarihleri arasında Almanya’nın Berlin kentinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri ve AB ülkelerinden tiyatroya meraklı gençler, tiyatral bazlı çalışmalar yaparak “Pandomim” gösteri sanatı faaliyetlerinde bulundular. Projenin finalinde ise; Berlin’in “Breitscheidplatz” bölgesinde sokak gösterileri sergilendi.

Konuyla ilgili AB Gençlik ve Kültür Programları Birimi şunları ifade etti:

“Bulgaristan, Türkiye, Fransa, Estonya, Almanya ve Türkiye’den toplam 25 gencin katıldığı projede; Batı Dilleri ve Edebiyatları İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü 3. Sınıf öğrencisi Gurbet Akad, İngilizce Öğretmenliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Bade Selçuk ve Feride Uygun, Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama bölümü 2. Sınıf öğrencisi Emrah Aras ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Konaklama İşletmeciliği bölümü öğrencisi Fırat Kına katılımcı olarak üniversitemizi temsil etmişlerdir".

Konuyla ilgili öğrencilerimizin görüşlerini aldık.

Bade Selçuk: Bütün Avrupa Birliği Gençlik Projelerinin olduğu gibi "Silent City" adlı projenin de öncelikli hedefi kültürel etkileşim idi. Ayrıca “dottland” grubu şehirle ilgili sanatsal projeler yapmakta, bu kez de tiyatroyla anlatım yolunda çalışmalar yaptık. Öncelikle bambaşka bir kültüre sahip olan bir şehrin akışını görmek bakış açımda olumlu yönde değişikliklere neden oldu. Bunun yanında projedeki diğer ülkelerden katılımcılarla da yoğun etkileşim içindeydik ve onların kültürlerine dair de çok şey öğrendik. Aslında bu sadece başka ülkeden olmalarıyla ilgili değil, insan her yeni arkadaştan yeni bir şeyler öğreniyor. Ayrıca daha önce proje yapmış bir insan olarak projenin akışını incelemek de bana çok katkı sağladı, kendi iyi ve eksik yönlerimi fark ettim, bu da sonraki projelerde daha iyi olmamı sağlayacaktır.

Fırat Kına: “Silent City” adlı projenin öncelikli hedefi diğer gençlik projeleri gibi kültürler arası etkileşimi sağlamaktır. Ayrıca yapılan çalışmalarda amaç katılımcıların tiyatral yeteneklerinin gün yüzüne çıkartılması ve geliştirilmesini sağlamaktır. Dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Berlin'i gezmek, geçmişten günümüze gelen kültürel mirasını gözlemlemek ve orada 5 farklı ülkeden katılımcılarla bir oyun sergilemek çok heyecan vericiydi. Proje boyunca 3 farklı çalışma grubuna ayrıldık, bu gruplarda her ülkeden katılımcılar vardı. Bu sayede farklı kültürlerle yoğun etkileşim içerisinde bulunduk, insanların yemek kültüründen, dans ve tiyatro faaliyetlerinden, yaşam şekillerinden örnekler gördük ve gösterdik. Öğrencilerin, okulun ve ulusal ajansın sitesini takip etmelerini, bu tarz projelere katılıp yeni arkadaşlıklar, yeni kazanımlar elde etmelerini tavsiye ederim.

Konuyla ilgili fotoğrafları görmek için aşağıdaki linki tıklayınız.