HABER

Bayram Diyeti ile Formumuzu ve Sağlığımızı Koruyalım

03.11.2011
Bu İçeriği Paylaş

 
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Uzman Diyetisyeni Didem Özgün Güner, Kurban Bayramında beslenme ile ilgili dikkat etmemiz gereken hususları ele aldı ve bayram'a özel örnek bir diyet programı hazırladı.

“Bayramlar, aile ve sevdiklerin bir araya geldiği özel günlerdir ve hepimiz için çok keyiflidir. Bu keyfi sağlık sorunları ile bozmamak, kilo ve sindirim sorunları yaşamadan tadını çıkarmak için beslenme bilincinin bu dönemde de devam etmesi gerekir.

Uzun bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen yemekler, tatlılar, şeker ve çikolatalar iştah artışına neden olabilir ama unutulmaması gereken, ihtiyacın üzerinde alınan her besin bize zarar verir.

Bayram ikramlarının sağlıklı olanlarını tercih edin, gün içindeki beslenme saat aralıklarınızı iyi belirleyin, ana öğünleri atlamamaya çalışın ve sunulan yiyecekleri kibarca reddetmek için stratejinizi belirleyin...

Misafirlerinize bu bayram meyve salatası, dondurmalı meyveler, sütlü tatlılar ikram edebilirsiniz.

Et tüketirken; az yağlı olanlarını tercih edin, pişmiş ya da çiğ sebzeler ile birlikte tüketmeye özen gösterin, kurban etini en az 24 saat buzdolabında beklettikten sonra tüketin, pişirme sırasında yağ ilave etmeyin, haşlama veya ızgara olarak tüketmeye çalışın, haşlama suları ile çorba-pilav hazırlamayın, marine ederek tüketmeye çalışın, günlük almanız gereken miktarların üzerine çıkmayın.

Tatlı seçimi yaparken; süt ve meyve ile hazırlananları tercih edin, yeme sıklığınızı ve porsiyon miktarlarınızı düzenleyin, çikolata tüketirken dark, bitter, yoğurt bazlı olanları tüketin, geleneksel bayram tatlısı baklavayı tükettikten sonra ise ayran ya da süt tüketin.

Su tüketimi;günlük su tüketiminizi arttırın, çay-kahve,asitli-gazlı içeceklerden kaçının, günlük 2-3 fincan şekersiz bitki çayı tüketmeye özen gösterin.

Doymak kadar doyum da önemli

Bayram boyunca özenle hazırlanan bayram sofralarında,bayram ziyaretlerinde bir yandan karnımızı doyururken, diğer yandan da yaşlıları ziyaret ederek,çocukları sevindirerek, kırgınlıkları unutarak ruhumuzu da doyurmaya çalışalım.

Açık havada ailemiz ve sevdiklerimizle keyifli yürüyüşler, sohbetler yapalım...”

 
4 Günlük Bayram Diyeti

Kahvaltı: (Tüm aile ile birlikte bayram kahvaltısı ise)

1-2 dilim koyu renk ekmek

1 dilim peynir

3-4 zeytin

istediğiniz kadar maydanoz, biber, domates v.s

1 tatlı kaşığı reçel

küçük 1 parça peynirli börek

közlenmiş biber

 

Kahvaltı: (Bir otelde açık büfede ise)

1 dilim çekirdekli-bol tahıllı ekmek

1 küçük krep

1 yemek kaşığı sütlü yumurta

1 dilim hindi salam

mevsim yeşillikleri

1 dilim peynir

1 yemek kaşığı çörekotlu, biberli lor

½ su bardağı taze sıkılmış portakal-greyfurt suyu

1 tatlı kaşığı diyabetik reçel

1-2 ceviz, badem

 

Ara: (Bayram ziyaretleri sırasında ise)

1-2 dilim baklava

1 su bardağı ayran

 

Öğle: 1 kepçe sebze çorbası

küçük bir porsiyon z.y sebze yemeği

4-5 adet z.y sarma

bol salata

 

Ara: Şekersiz bitki çayı-meyveli maden suyu

 

Akşam: (Aile ile bayram sofrası ise)

1 kepçe kadar çorba

2-3 yemek kaşığı kadar ciğer ya da 3-4 köfte kadar haşl.et

az miktarda yoğurtlu sebze

2-3 kaşık sebzeli pilav

salata

 

Akşam: (Otelde ise)

salata

(peynir, söğüş, acılı sos, yoğurtlu sebze, bakla fava) ordövr

ızgara et,t avuk,b alık (ayva dilim patates garnitür)

sotelenmiş sebzeler

meyveli kup



Bu Haber 291 Kez Okundu