Eğitim Fakültesi’nden Belarus’taki Üniversitelere İşbirliği Ziyareti

01.11.2011
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Gülendam, Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dinçay Köksal ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Aziz Kılınç’tan oluşan heyet, başta Baranovichi Devlet Üniversitesi olmak üzere, Belarus’taki değişik üniversiteleri ziyaret ederek ÇOMÜ adına çeşitli temaslarda bulundular.

Heyet Belarus’ta yapılan ziyaretler ve işbirliği çalışmaları ile ilgili ayrıntılı bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Belarus’un başkenti Minsk’e ulaşan heyetimiz, ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ni ziyaret edip bir toplantı yaptı. Eğitimden sorumlu Konsolos ile Büyükelçi Müsteşarı’nın da hazır bulunduğu toplantıda, Büyükelçi’ye ziyaretleriyle ilgili bilgi veren heyetimiz, Baranovichi Devlet Üniversitesi’nde ÇOMÜ’nün de desteğiyle açılması düşünülen Türk Dili ve Kültürü Merkezi ile orada yapılacak eğitim-öğretim çalışmaları için destek istedi ve Türkiye Büyükelçisinden bu konuda destek sözü aldı.

Aynı günün akşamında, Büyükelçiliğimizin araçlarıyla, Minsk’ten yaklaşık 170 km. uzaklıkta bulunan Baranovichi şehrine geçen heyetimiz, 26 Ekim sabahı Baranovinchi Devlet Üniversitesi’nin rektör yardımcısı Alla Nikishova’nın eşliğinde ilk olarak Baranovinchi Üniversitesi’nin öğrenci yurtlarını ziyaret etti. Daha sonra Eğitim (Pedagoji) Fakültesi ile Ekonomi ve Hukuk Fakültesi’ni ziyaret ederek buraları dekanların eşliğinde gezip bilgiler aldı. Daha sonra, yurtdışından gelen yabancı öğrencilere Rusça’nın öğretildiği ve o üniversitede kurulması düşünülen Türk Dili ve Kültürü Merkezi için bir sınıfın tahsis edildiği Hazırlık Okulu’nu ziyaret edip Türkiye’den Rusça öğrenmek için oraya gelenlerin eğitim gördükleri bir sınıfı ders esnasında gezdik. Aynı gün Baranovichi Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vasily Kochurko’yu makamında ziyaret ettik. Rektörlüğün toplantı salonunda yapılan görüşmede, iki üniversite arasında imzalanacak olan karşılıklı öğrenci ve öğretim elemanı değişimini içeren protokol hakkında detaylı müzakereler yaptık. Toplantı sonunda üniversitemizden götürülen hediyeleri Rektör Bey’e takdim ettik. Heyetin gelişinden son derece memnun kaldığını ve Üniversitemizle eğitim işbirliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Rektör Bey, heyetimiz için bir akşam yemeği verdi. 27 Ekim sabahı Baranovici Devlet Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi’ni ziyaret ederek, Dekan hanımla birlikte fakülteyi gezip değişik sınıfları ders esnasında ziyaret ettik. Aynı gün öğleden sonra bize tahsis edilen rehber ve araçla Baranovichi şehrinin Etnografya Müzesi ile UNESCO tarafından koruma altına alınan tarihî Mir Şatosu’nu ziyaret ettik. 28 Ekim sabahı, Baranovichi Devlet Üniversitesi’nde Türkçe öğrenen öğrencilerle ve onların Türkçe öğretmenleriyle birlikte, Büyükelçiliğimizin düzenlediği Cumhuriyet Resepsiyonu’na katılmak için Minsk şehrine hareket ettik. Resepsiyondan sonra Minsk Linguistik Üniversitesi’ni ziyaret ederek orada Türkçe dersi alan Mütercim Tercümanlık Bölümü ikinci sınıf öğrencilerini Türk Dili ve Kültürü Merkezi’nde ziyaret edip onlarla sohbet ettik. Türkçe öğretimiyle ilgili olarak Minsk Linguistik Üniversitesi ile yapılması düşünülen ve öğrenci ile öğretim elemanı değişimini de içeren anlaşma metni, üzerinde müzakere etmeleri için Minsk Linguistik Üniversitesi yetkililerine iletildi. Onların cevabı bekleniyor. 29 Ekim sabahı Belarus Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi dekanı Prof. Dr. Victor Shadurski’yi ziyaret edip, Dekan Bey’den Fakülte ve Fakültede verilen Türkçe dersleri hakkında bilgi aldık ve oradaki Türk Dili ve Kültürü Merkezi’ni ziyaret ettik. Ayrıca, bu fakülte ile üniversitemiz arasında Türkçe eğitimi ve uluslararası ilişkiler alanında nasıl bir işbirliği yapılabileceği konusu müzakere edildi. Üniversitemizin hediyesini de takdim ettiğimiz Dekan Bey, Üniversitemizle uluslararası ilişkiler alanında karşılıklı öğrenci ve öğretim elemanı değişimini içeren bir anlaşma dahil her türlü işbirliğine hazır olduklarını ve bundan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Aynı günün öğleden sonrasında, Türk dili ve kültürünün tanıtılması ve yayılması için Minsk’te faaliyet gösteren ve oradaki üniversitelerle yakın işbirliği yaparak dil kursları açıp ve sempozyumlar düzenleyen Diyalog Avrasya Derneği’ni ziyaret edip, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldıktan sonra Minsk Millî Kütüphanesini ziyaret ederek Belarus’taki temaslarını tamamlayıp 30 Ekim’de Çanakkale’ye döndük.”

Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.