Hastanın Kalbinden Dev Kitle Çıkarıldı

25.10.2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde kalbinde dev tümör kitlesi olan 70 yaşındaki Saim Sezgin isimli hastaya, açık kalp ameliyatı uygulandı. Aynı zamanda koroner damar hastalığı da olan hastaya ek olarak koroner baypas cerrahisi de yapıldı.

Kalbin sol atriyum (kulakçık) kısmında bulunan 8 santimetre büyüklüğündeki dev kitle tıp literatüründe iyi huylu bir tümör olan “miksoma” olarak bilinmektedir. Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Mustafa Saçar, “Başarılı ve sonucu yüz güldüren bir ameliyattı. Saim Bey’in operasyondan sonra şikâyetleri geriledi. Kalbin içerisinde yerleşen ve hızlı bir büyüme gösteren bu tür kitleler genellikle iyi huylu olarak adlandırılmaktadır. Ancak bu kitleler kalp kapakçıklarının ani tıkanmasına neden olarak veya tutundukları bölgeden kopup şahdamarı, koroner damarlar veya uzuvları besleyen damarların tıkanmasına neden olarak hayati risk oluşturabilmektedir. Bu yüzden bu tür hastalarda tanı konulmasının ardından hızla cerrahi işlem uygulanmalıdır. Saim Bey’de de kalp kapakçıklarından bir tanesinin hareketlerini etkileyen bu dev tümöral kitle, zamanında yapılan bir müdahale ile çıkartılarak hastanın hayati riski önlenmiş oldu” dedi.

İleri yaşı nedeniyle koroner damarlarında da darlıklar tespit edilen hastaya aynı operasyon esnasında koroner baypas cerrahisinin de uygulandığını, bu şekilde ikili ameliyatların nadir yapıldığını bildiren Doç. Dr. Mustafa Saçar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde her türlü kalp ve damar ameliyatının dünya standartlarında yapılabildiğini de sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Mustafa Saçar, Yrd. Doç. Dr. Halil Fatih Aşgün, Yrd. Doç. Dr. Dilek Ömür ve Dr. Zafer Cengiz Er’in katılımıyla gerçekleştirilen operasyon sonrasında Saim Sezgin isimli hastanın kısa sürede normal yaşantısına döndüğü ifade edildi.

Konuyla ilgili fotoğrafa ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.