Öğrenci Gözüyle: Ulaşım

18.10.2011

ÇOMÜ Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü olarak, öğrencilere Çanakkale ve Kampüs içi ulaşımı hakkında ne düşündüklerini sorduk ve görüşlerini aldık. Öğrenciler üniversiteye gelirken yaşadıkları ulaşım sıkıntılarını  şu şekilde ifade ettiler:

Hakan Çakır / Matematik Bölümü – Hacer Kavuk / Biyoloji Bölümü

Arabalarda kampüs içi ücretsiz servislerinin seferleri arttırılabilir. Ya da otobüslerde de kampüs içi binişler ücretsiz olabilir. Yol çalışmaları dolayısıyla hangi arabanın nereye gittiği belli değil. Sabahları cama yapışarak gelmek zorunda kalıyor öğrenciler. Ayrıca esenler mahallesine sadece Ç1 ve Ç2 gidiyor. Bu da yoğunluk olmasına neden oluyor.  Kapıdaki güvenlik kontrolüne de bir çözüm bulunmalı. Derse girerken yoklama alınmayıp, kartlı giriş sistemleri sınıflarda olursa çok daha sağlıklı olur. Böylece hem öğrenciler hem okulumuzun güvenlik görevlileri hem de şoförler çok daha rahatlar.

Gizem GENÇ / Biyoloji Bölümü

Otobüslerin hepsi bir anda geliyor, bir anda gidiyor. Yazın kampüse çıkmakta çok sıkıntı yaşanıyor. Çanakkale küçük bir şehir olduğundan ulaşımda büyük şehirlere nazaran zorluklar yaşanmadığını söyleyebilirim. Gelişen bir kent olduğu için ilerde belki de ulaşımla ilgili daha büyük sorunlar yaşanabilir. Ayrıca 24.00 den sonra otobüs olmaması çok kötü. En azından geceleri saat başı bir sefer konabilir.

Fatma ÇAKMAK / Resim Öğretmenliği

Öğrenciler için yürümektense otobüse binmek daha mantıklı geliyor. Otobüslerden Ç3'ün güzergâh düzeni iyi değil. Birçok yola girip, birçok durağa uğruyor. Bence Ç3 ün güzergâhı bölünüp bir ek sefer daha çıkarılmalı. Çünkü güzergâh değişmediği sürece bu zorluk devam edecek. Çanakkale'de ki otobüslerde arabesk müzik çalmıyorlar, bu çok güzel.

Cihan Lalancı / Muzaffer Ünver – Tarih Bölümü

Bence otobüs fiyatları öğrenci için çok pahalı, düşürülmeli. Otobüslerde müzik olması çok güzel. FEF in oraya Ç3 akşam az geliyor. İkinci öğretimler için bu zorluk oluyor. Kampüse otobüs seferleri daha sıklaştırılmalı. Ayrıca Terzioğlu Kampüsü'nden Kepez'e giden otobüsler akşam bir saatten sonra olmuyor. İkinci öğretim de olan öğrenciler yürüyerek gitmek zorunda kalıyor.

Begüm BAŞOL / İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

Otobüs seferleri Barbaros Mahallesi'ne sık gidiyor, ama Ç3'ün olduğu güzergâha daha az. Bence otobüslerin bebarları büyümeli. Kent kart iyi bir yöntem ama aynı anda para da geçse daha iyi olur.
En sık kullanılan otobüslerin boyları çok küçük, bu şehir artık büyüdü, otobüs alımları da ona göre yapılmalı.

Rıza Uğur / Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Duraklarda çok bekliyoruz gelen otobüs çok dolu geliyor. Otobüs sayısı arttırılsa böyle olmaz. Yeni kent kart yükleme sistemi çıktığını duydum. Bence sürekli yükletmek zorunda kalmak yerine böylesi daha iyi olacak.

Merve Sert / Turizm Seyahat Bölümü

Otobüsler Troya caddesinden dolu geçiyor. Çok az sefer var. Bazen de aynı anda iki tane Ç3 geçiyor. Bir düzen yok yani. Ben 45 dakika durakta beklediğimi biliyorum. Otobüslerin belli saatleri olsa daha iyi olur. Ne  zaman geleceğini bilmeden beklemek zorunda kalıyorsun. Otobüslerin içi kötü havalarda sıcak oluyor, bu iyi bir şey.

Aylin Mutlu / Konaklama Bölümü  – Hanife Berk / Coğrafya Bölümü

Herkes gibi ben de Ç3 ten memnun değilim. Her zaman dolu oluyor. Geliyor ama tamamen dolu bir şekilde geçiyor. Şoförlerin tavırları ve müzikler iyi. Kent kart olması kolaylık sağlıyor ama aynı zamanda para da geçebilir. Şoförlere otobüsün gelmesine ne kadar kaldığını sorduğumuzda 8-10 dakika diyorlar ama gelmiyor. Otobüs seferleri sabah ve ikinci öğretim okula giriş saatinde sıklaşsa daha rahat olur.

Rıfat Yüksek / Çevre Mühendisliği

Otobüsler çok hızlı gidiyor ve doluluk seviyeleri olması gerekenden fazla.  Bunun sonucu olarak da taciz olayları meydana geliyor. Şoförler aktarmayı anlamıyorlar. Bazı hatlar çok dakik. Çoğunlukla gelmesi gereken saatinde geliyorlar. Okulun açık olduğu zaman ve yoğun olan mahallelere, duraklara seferler arttırılabilir. Bence 90 kuruş çok pahalı değil. Öğrenci için uygun bir fiyat ama zam gelmesin.

Selda KALKAN/ Matematik Bölümü

Seferler çok kalabalık ve dolu geliyor. 30 dakikada 1 tane otobüs geliyor, dolu gelirse de bekleme süremiz 1 saate kadar çıkıyor. Tam bir rezalet, geceleri kampüse otobüs girmiyor. 2. Öğretimler saatlerce otobüs bekliyor. Terzioğlu Yerleşkesi'nden Kepez'e uygun bir otobüs seferi yok. Saat 18;00'dan sonra Terzioğlu Kampüsü ile Kepez arasında ulaşım ağı yok.

Merve ÖZDEMİR/Matematik Bölümü

Otobüs seferleri yetersiz, sayıları arttırılmalı. Kampüs içerisinde otobüs seferleri ücretsiz olsa harika bir özellik olur. Sınav zamanlarında kış soğuğunda resmen işkence çekiyoruz.

Kübra SÜMERBAŞ/ Fizik Bölümü - Yüksek Lisans

Otobüs 2.öğretimler için gelmiyor seferler yetersiz ya artmalı ya da büyük otobüsler kullanılmalı. Otobüsün içerisinde az sayıda yolcu olduğu zaman kampüse girmiyor içindeki yolcuları başka bir araca aktarıyorlar, çok kalitesiz ve kaba bir hizmet.

Sadıman DEMİREL/ Fotoğrafçılık Bölümü

Ulaşım çok sıkıntılı insanlara değer verilmiyor, resmen o sıkışıklıkta tacize uğruyoruz. İzdiham yaşanıyor, şoförler kuralları pek önemsemiyor. Ücretlerde mesafeye göre pahalı olduğunu düşünüyorum.

Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.

Röportaj ve Fotoğraflar: Gökçe GÜZEL
Umut Yordamlı /Murat ÖZGER / Burçin YANIK (ÇOMÜ Basın Stajyerleri)
Editör: Öğr.Gör.Öznur B. Doğangün