HABER

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmelerine Dikkat..

22.07.2011
Bu İçeriği Paylaş
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Alper Şener yaz aylarının gelmesiyle özellikle besin zehirlenmelerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte, ülkemizde, açıkta satılan gıdaların hijyen durumu göz önüne alındığında, özellikle bakteriyel enfeksiyon etkenlerinin bu tip gıdalarda yoğun bir şekilde bulunmasının sık rastlanan bir durum olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Alper Şener, “polikliniğimize son bir ay içerisinde ishal, bulantı, kusma nadirende olsa ateş gibi bulgularla hastalar başvurmaktadır. Özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda bu tablo hastaneye yatışı gerektirecek kadar ciddi olabilmektedir. Ebeveynler, başlangıçta çocuklarda bu tip tabloları güneş çarpması olarak değerlendirmekte ve bazen bu hastaların hekimlere başvurması gecikmektedir. Hastanın son bir gün içerisinde yediği besinler tanıya yönelik yapacağımız tetkik ve tedavide bizi yönlendirmektedir” şeklinde konuştu ve “ bölgemizde akarsularda, derelerde, iyi temizlenmemiş, hijyen şartları uygun olmayan havuz ya da sulama kanallarında, bazı plajlarda denize giren hastalarda sadece yiyecek değil aynı zamanda su kaynaklı besin zehirlenmeleride görülmektedir” dedi. KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Yrd. Doç. Dr. Alper Şener besin zehirlenmelerinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı; “Öncelikle temizliğinden emin olmadığımız yiyecekleri ve içecekleri tüketmemeli ve açıkta satılan (özellikle pazarda yoğurt, zeytin gibi) maddeleri almamalıyız. Temizliğinden emin olmadığımız sularda serinlemek amaçlı bile olsa yüzmemeliyiz. Yüzme sırasında yutulan suya bağlı besin zehirlenmesi hastaneye yatışa sebebiyet verebilir. Özellikle yaz aylarında bu tablolarda bol su alımı, gazlı içeceklerden ve yağlı besinlerden uzak durulmaması ishal tablosunun çabuk geri dönmesini sağlamaktadır. Bu şikayetlere sahip olduğunuzda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve enfeksiyon etkeninin tespiti için gaita testi yaptırılmalıdır” dedi.


Bu Haber 292 Kez Okundu