Tedaviye Muhtaç Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Havuzuna Kavuşuyor

20.07.2011
Üniversitemiz Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUM) çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. DEKUM’a yaralı bir deniz kaplumbağasının bulunduğu yönünde yapılan ihbar sonucunda DEKUM yetkilileri hemen harekete geçerek İl Orman Çevre Müdürlüğü’nden edindikleri kafes ile deniz kaplumbağasının tedavisine başladılar. Dardanos Yerleşkesinde devam eden tedaviye üniversitemiz öğrencileri de gönüllü destek verirken ve kafesin yanına kurdukları çadır ile 24 saat tedavi sürecinin gelişimini takip etmekteler. DEKUM Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevil Yalçın, deniz kaplumbağasının en öncelikli olarak korunaklı bir yere sahip olmasının gerekliliğinden hareketle, üniversitemiz Rektörlüğünün destekleriyle Rehabilitasyon Havuzunun oluşturulmasının planlandığını ifade etti. Böylelikle Üniversitemiz Dardanos Yerleşkesi’ne kurulacak havuz ile tedaviye muhtaç, yaralı deniz kaplumbağalarının koruma altına alınarak ve tedavi edileceğini belirtti. DEKUM Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevil Yalçın yaralı deniz kaplumbağasının tedaviye alınması ve Rehabilitasyon Havuzu’nun kurulması sürecine ilişkin şunları söyledi: “5 Temmuz gibi Edirne Saros’a bir ihbar geldi. Yaralı bir kaplumbağa olduğu söylendi. İlk müdahale veteriner hekimler tarafından yapıldı. Başında ciddi bir darbe vardı. Biz geçici bir süre Eğitim Fakültesi’ndeki havuza aldık. Arkadaşlarımız başında gece gündüz nöbetleşe durdular. Tabii deniz suyunun özeliklerini bizim orada sağlayabilmemiz çok zor. Sıcaklığı olsun, tuzluluk oranı olsun. Bunları oluşturmamız çok zordu. Ne yapabileceğimizi düşündük. Bir Rehabilitasyon Havuzu’na ihtiyacımız vardı. Merkezimiz çok genç, yeni bir merkez. Merkezimize ilk defa böyle bir ihbar geldi, yeni olmamız sebebiyle fazla hazırlığımız başta yoktu. Hemen İl Orman Çevre Müdürlüğü’nden bir kafes bulduk. Başka amaçla kullanılan bir kafesti ama geçici bir süre işimizi görecekti. Kafesi alarak Dardanos Yerleşkesi’ne getirdik ve kaplumbağamızı içine yerleştirerek bakıma aldık. Bu bakım süresince hem antibiyotik tedavisi, hem rutin kan analizleri hepsi yapılıyordu. Kaplumbağamızı bakıma aldık ve bu bakım halen devam etmektedir. Ancak suyun dönem dönem yükselmesi, alçalması, dalgalı olması, rüzgâr gibi nedenlerden ötürü kafesin içerisinde kaplumbağanın hareket alanı çok kısıtlı. Kafasına darbe aldığı için demirlere çarpma riski de söz konusu. O yüzden Dardanos Yerleşkesi’nde daha büyük bir Rehabilitasyon Havuzu’nun oluşturulmasına karar verildi ve bu konuda üniversitemizin de desteğiyle çalışmalara başladık. Bu havuza ilişkin planlamalar sürüyor. Havuzun yapılmasıyla kaplumbağamız daha geniş bir yere kavuşmuş olacak. Kaplumbağamızın sağlık durumu da tabii ilk günlere kıyasla oldukça iyi. Arkadaşlarımız çok yakından takip ediyorlar. Beslenmesiyle ilgili sıkıntılar vardı. Ama şu an Uysallar Ballıkçılık kaplumbağamızın beslenebileceği her türlü besin malzemesini bize sağlıyor. Üniversitemizin çok önemli katkıları var. Ödenek sağlıyor bu projeye. Rektörlük bu çalışmada bizlere çok büyük kolaylık sağladı. Adını DEKUM olarak kısalttığımız Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi içerisinde rehabilitasyon faaliyetlerinin dışında özellikle balıkçıların bilgilerinin geliştirilmesi, yöre halkının eğitilmesi, ihbarların hızlı bir biçimde birimimize yapılması şeklinde eğitim çalışmaları gerçekleştirmeyi de planlıyoruz. Merkez Müdürümüz Şükran Yalçın Özdilek’in ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın da elbette çok büyük destekleri, katkıları var. Onları da unutmamamız lazım”. Yrd. Doç. Dr. Sevil Yalçın 05384161636 nolu telefondan DEKUM ile iletişime geçilebileceğini ve deniz kaplumbağasının tedavisi için gönüllü çalışan öğrenciler Özge Doğan, Nurbanu Partal, Selçuk Bilgi, Burcu Akdeniz’e de katkılarından ötürü minnettar olduklarını söyledi. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.