ÇOMÜ'de Heyecan Verici Bir Çalışma Daha: Yerbilimleri Müzesi

18.07.2011
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulan Yer Bilimleri Müzesi, gelecekte ilimizin, bölgemizin ve hatta ülkemiz düzeyinde ziyaret edilebilir bir Yerbilimleri ve Doğa Tarih Müzesine dönüştürülmek isteniyor. Heyecan veren bir çalışma olan Yer Bilimleri Müzesi ile ilgili Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık ile görüştük. Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, Müzede sergilenecek koleksiyonun oluşturulmasına Eylül 2009 tarihinden itibaren başlandığını belirterek, müzeyle ilgili şunları söyledi: “Müze için toplanan ilk örneklerimiz, 26.12.2010 tarihinden itibaren fakülte binası giriş katında ayrılan bir oda da sergilenmektedir. Örneklerle ilgili bilgiler ve katkı veren kişi ve/veya kurumların adları sergi dolaplarının içinde verilmiştir. Örnek sayılarının artması ve yeni sergi dolaplarının katılımıyla büyüyen müzemiz, yakın zamanda eksiklerinin tamamlanması ile Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından B Blok üst katta tahsis edilen yeni yerine taşınacaktır. Dünya’nın ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanmış ve toplanmaya devam eden 500 den fazla özgün örnek yeni yerinde 34 sergi dolabı içinde sergilenecektir. Hazırlamayı planladığımız projelerle (BAP, TÜBİTAK, DPT vb.) sağlanacak bütçeler eşliğinde satın alımlar yapılacaktır. Jeoloji bölümünde mineral, kristal, fosil ve kayaç örnekleri yer alırken, jeofizik bölümünde Jeofizik ve Jeodezi Mühendisliğinde kullanılan eski aygıtlardan örnekler yer almaktadır. Böylece müze aynı zamanda bir Bilim Müzesi niteliğine de kavuşacaktır. ” Yerbilimleri Müzesinin sergi dolaplarının, ÇOMÜ İdari ve Mali İşler Başkanlığı ve Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlıklarının destekleri ile alındığını belirten Yrd. Doç. Dr. Çalık, "http://ybm.comu.edu.tr" adresli web sitesinin ise ÇOMÜ Enformatik bölümü tarafından hazırlandığını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Çalık, herhangi bir tanıtım yapılmadığı halde, Google tarafından üretilen ziyaretçi raporuna göre aylık ziyaretçi sayısının 200’ün üstünde olduğunun vurgusunu yaparak bunun heyecan verici olduğunu belirtti. Haberle ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.