DEKUM Yaralı Kaplumbağayı Kurtardı

07.07.2011
Çanakkale Deniz Kaplumbağalarını koruma merkezine kavuştu. ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor. ÇOMÜ DEKUM Yetkilileri konuyla ilgili şunları ifade etti: “5 Temmuz 2011 günü Edirne Yayla Kumsalı’na vuran yaralı deniz kaplumbağası duyarlı yöre halkı tarafından Sahil Güvenlik kurumuna rapor edilmiştir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi(ÇOMÜ-DEKUM)’nin aktif faaliyetlerinden haberdar olan Çanakkale Sahil Güvenlik tarafından ÇOMÜ-DEKUM’a ihbar edilmiştir. Merkez yönetim kurulu üyeleri aracılığıyla ayarlanan araç ile konuda uzman yüksek lisans ve lisans öğrencileri tarafından Caretta caretta türüne ait dişi genç kaplumbağa Yayla Limanı’ndan teslim alınmıştır. 6 Temmuz 2011 gecesi saat 02:30 sıralarında deniz kaplumbağası üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren TETAM’a getirilmiştir. Üniversitemiz personeli olan Veteriner Arş. Gör. Baver Coşkun tarafından ilk müdahaleleri yapılan Caretta caretta türü deniz kaplumbağasının kafatasındaki kırıklar üzerinde bulunan algler temizlenmiş ve pansumanı yapılmıştır. Sabah saatlerinde yaralı deniz kaplumbağası Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün aracıyla veteriner kliniğe getirilmiş ve veteriner hekim Özay Bezirci tarafından ameliyata alınmıştır. Yaklaşık bir saat süren ameliyat sırasında kırık kafatası içerisindeki algler ve ölü dokular tamamen temizlenmiştir. Ameliyat sonrası kaplumbağa veteriner hekim gözetiminde Eğitim Fakültesi bahçesindeki havuzda koruma altına alınmıştır. Yaralı kaplumbağanın yapılan müdahaleler sonucunda sağlık durumunun iyiye gitmesi ve reflekslerinin normale dönmesi yaşama şansını arttırmıştır. Nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarını koruma altına almak ve nesillerini devam ettirebilmelerine hizmet etmek amacıyla merkezimiz Gülpınar'da bir Araştırma, Kurtarma, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi kurmak için bir DPT projesi hazırlamıştır. Gülpınar belediyesi ve Ayvacık Kaymakamlığı ve Çevre Orman İl Müdürlüğü bu projeyi desteklemektedir.” Yaralı deniz kaplumbağaları görüldüğü takdirde aşağıdaki iletişim bilgilerine başvurmaları rica olunur. İletişim Adres: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi Fen Edebiyat Fakültesi Oda No: 132 Tel: (286) 2180018-1796 Fax: (286) 2180533 ALO-DEKUM: 0 538 416 16 36 E-posta: comudekum@gmail.com Web Sitesi: http://dekum.comu.edu.tr Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.