Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Doğum Öncesi Genetik Tanı Hizmeti Verilmeye Başlandı

04.07.2011
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Öztürk Özdemir, Doç. Dr. Fatma Sılan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uludağ ve ekibi tarafından Prenatal Genetik Tanıya başlandı. Doç. Dr. Fatma Sılan kullandıkları QF-PCR yönteminin son derece gelişmiş ve modern bir yöntem olduğunu, iki gün gibi kısa bir sürede sonuç vererek, geçmişte üç haftayı bulabilen endişeli bekleyişlere son verdiklerini bildirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı tarafından amniyosentezle alınıp laboratuara ulaştırılan amniyon sıvısından DNA elde ettiklerini, bu DNA'dan bebeğe ait 13,18, 21, X ve Y kromozomlarını moleküler genetik yöntemlerle belirlediklerini bildiren Doç. Dr. Fatma Sılan, yöntemin özellikle ileri anne yaşı, üçlü testte yüksek risk gibi nedenlerle yapılan amniyosentezlerde, Down sendromu ve diğer anöploidileri belirlemede %99.6 gibi yüksek bir güvenilirliğe sahip olduğunu belirtti. Bu konuda ayrıntılı bilgi ve genetik danışma almak isteyenler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genetik Polikliniğine hafta içi hergün müracaat edebilirler. Konu ile ilgili fotoğraf için aşağıdaki linki tıklayınız.