ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi’nin 9. Kuruluş Yıldönümü’nde Gözler Gökyüzündeydi

20.05.2011
ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi’nin 9. kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama programı Ulupınar Gözlemevi’nde Güneş gözlemleriyle başladı. Kutlamaya katılanlar Güneş gözlemleri yaparak, Güneş’in üzerinde manyetik alanların oluşturduğu iki leke bölgesi ve plazma fışkırmalarına şahit oldular. Katılımcılar Güneş saatini de yerinde inceleyerek ilgili açıklamaları dinlediler. Kutlamaya katılanlar havanın da güzel olmasını fırsat bilerek doğa yürüyüşü yaptılar. Pilav-ayran ikramının ardından bilgilendirme toplantısı ve konferans gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısında konuşan Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Gözlemevi’nin Üniversitemizin bir araştırma laboratuarı olduğunu ve ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi’nin kullandığı bu laboratuarda altyapının büyük ölçüde projeler ve bağışlar ile sağlandığını belirtti. Prof. Demircan, şu an kullanılan 4 teleskop ile havanın açık olduğu her gece sabaha kadar gözlem yapıldığını söyleyerek bir-iki hafta içinde de Gözlemevi’ne İstanbul Üniversitesi ile ortak 5. teleskopun kurulacağının müjdesini verdi. Demircan, 20 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin tez çalışmalarını Gözlemevi’nde yaptığını söyledi. Gözlemevi uluslararası bilime önemli katkılar sunuyor Gözlemevi’ndeki teleskoplarla 10 uluslararası projeye veri oluşturduklarını, çok sayıda yabancı araştırma gruplarıyla ortak projeler ve yayınlar yaptıklarını vurgulayan Demircan, şu anda Çek Cumhuriyeti’nden iki bilim adamının ortak araştırma kapsamında bir ay süreyle Gözlemevi’nde bulunduklarını da sözlerine ekledi. Gözlemevi’nde yapılan gözlemler sonucu yedi tane yıldız keşfedildiğini, yazdıkları bir ders kitabının Cambridge Üniversitesi yayınları arasında basıldığını, yapılan uluslararası bilimsel toplantı organizasyonlarına katkı vererek 2002’de ÇOMܒde düzenledikleri bir toplantının benzerini Temmuz 2011’de Slovakya’da düzenleyeceklerini aktaran Demircan, bu gibi çalışmalarla Gözlemevi’nin uluslararası bilime önemli katkılar sunduğunun da altını çizdi. Prof. Demircan Gözlemevi’nin aynı zamanda Çanakkale’de bilim turizmine de hizmet ettiğini dile getirerek çevre okulların da Gözlemevi’ni ziyaret ettiklerini söyledi. Demircan’ın konuşmasının ardından Astrofizik Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyelerinden Doç. Dr. Faruk Soydugan, 45 dakika süren sunumunda, araştırma yaptıkları astrofizik konularında teknik bilgiler verdi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden gelen 40 öğrencinin de katılımıyla tüm katılımcılara Gözlemevi yetkililerinin rehberliğinde iki teleskop ile gökyüzü tanıtılarak farklı gökcisimleri gösterildi. Ulupınar Gözlemevi’nin 9. kuruluş yıldönümü kutlamalarına ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri, öğrenciler ve Çanakkale halkı katıldı. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.