Mümtaz'er Türköne ve Faruk Mercan Biga'da Gençleri Konuştular

12.05.2011
Üniversitemiz Katılımcı ve İdeal Gençlik Topluluğu tarafından “Gelişen Türkiye’nin Gençlerden Beklentileri” konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak yazar ve siyaset bilimcisi Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ile araştırmacı yazar Faruk Mercan katıldı. Konferans öncesi Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Biga İİBF Dekan Vekili Prof. Dr. Yücel Acer, Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ve Faruk Mercan’ı makamında konuk ederken Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Biga İş Adamları Derneği (BİAD) Başkanı Habib Yeni ve bir gurup Bigalı iş adamı da görüşmede hazır bulundular. Biga İİBF Entelektüel Etkinlik Merkezi Didem Yaman Amfisi'nde düzenlenen konferansa Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Soner Karagül ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Elagöz, BİAD Başkanı Habib Yeni, akademisyenler, topluluk üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sahnede yerini alan Zaman Gazetesi yazarları Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ve Faruk Mercan katılımcılara ‘‘Gelişen Türkiye’nin Gençlerden Beklentileri’’ ile ilgili konuyu anlatarak, Türkiye’nin gelişimini ve bu gelişime katkı sağlayacak olan gençlerin neler yapması gerektiğini anlattı. Gençlerin üniversite eğitimine değinen ve branş tercihlerini ele alan Gazeteci-Yazar Faruk Mercan, “Her öğrenci istediği branşta üniversiteye gidemeyebilir yani istediği bölümde üniversite okuyamayabilir. Ama önemli olan hangi okulda ve bölümde okursak okuyalım genç bir üniversiteli olarak gelişen her şeyi takip edelim ve kendimizi geliştirelim. Türkiye’nin beklentisi gençlerinin gelişen her şeye kendilerini hazırlamalarıdır” diye konuştu. Kendi üniversite yıllarındaki gelişmişliğe ve yaşananlara değinen Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ise o zamanki üniversite çağı ile şuan ki çağ arasındaki temel farkın gerçekler olduğunu söyledi. Türköne, “Bizim hayallerimiz, umutlarımız ve beklentilerimizle elimizdeki gerçekler arasındaki uçurum çok büyüktü. Şu anki Türkiye’nin gelişmişliği ile gençlerimizin hayalleri arasında fark yok. Gençlerimize sadece hayal etmek ve daha sonra yapmak kalıyor. Benim üniversiteli genç arkadaşlarımdan isteğim Dünya’nın belirli bölgelerinden Türkiye’ye okumaya gelirlerken bizde Türkiye’nin kıymetini bilelim” şeklinde konuştu. Dünyadaki Türk okullarına değinen Türköne konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyanın dört bir yanında Türk Okulları var bu okullardan mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı Türkiye’de okumak istiyor. Mesela Bilkent Üniversitesi’nde bir bölüm birincisi Moğolistanlı bir öğrenci oldu. Amerika’da okuyan öğrenci sayısı itibariyle dünyada sayılı ülkelerdeniz yaklaşık 12 veya 13 bin öğrencimiz Amerika’da okuyor. Türkiye’de 165 üniversite mevcut tamamen rekabet çağındayız. Üniversitelilik dediğimiz bu avantajı kullanıp kendinize bir gelecek inşa edebilirsiniz. Türkiye gelişen bir ülke biz de her anlamda kendimizi geliştirmeliyiz. Ama şunu unutmayalım ki Türkiye gençleriyle gelişiyor”. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.