2011 Çanakkale Korolar Festivali Başladı

28.04.2011
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, İÇDAŞ ana sponsorluğunda bu yıl ilki gerçekleştirilen Korolar Festivali, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenle başladı. Çanakkale Korolar Festivali, Eğitim Fakültesi önünden başlayıp Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren kortej ile start aldı. Yunanistan, Almanya, Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yanı sıra Türkiye'den toplam 16 koro ve 400 koristin katıldığı koro, ilk olarak İstiklal Marşı'nı seslendirdi. Türkiye Polifonik Korolar Derneği Başkanı Prof. Mustafa Apaydın'ın da katıldığı açılış töreninde konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Atatürk'ün de anıtının bulunduğu bu alanda ilk defa böyle güzel bir İstiklal Marşı okundu. Burası barışın kenti ve dünyanın bütün insanları bu alanda buluşmaya her zaman layıktır. Biz Çanakkale'de barışın anıtını dikiyoruz. Bu anıt sizlersiniz. Bu festivalin ilkini yapıyoruz. Her yıl yapılması noktasında çaba göstereceğiz” dedi. Daha sonra 400 kişiden oluşan Türkiye'nin en büyük korosunun seslendirdiği Milli Egemenlik ve Barış şarkısını, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yönetti. ÇOMÜ Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi ve Festival Sanat Yönetmeni Mete Gökçe, “Türk sanatı çok önemli bir gün yaşıyor. Bu bir kent festivali. Türkiye'nin her yerinden üniversite ve lise koroları geldi. Yurtdışından da yoğun katılımın olduğu festival, 35 sokak konseri ve salon konserleri ile devam edecek. Polifonik koro müziğini sokaklara taşıyacağız. Türkiye'de ilk kez bir koro kampı oluşturduk. Koristler festival boyunca birarada yaşayacak. Çok enerjik bir festival olacak” diye konuştu. Dev koro, Cumhuriyet Meydanı’ndaki açılışta Öğr. Gör. Mete Gökçe yönetiminde, Adnan Saygun'un Çanakkale Türküsü ve Orazio Vecchi'in So Ben Micha Bon Tempo isimli eserleri seslendirdi. Akşam saat 20.00'da ise Kolin Otel Megaron Salonu'nda Festival Resmi Salon Açılışı gerçekleşti. Açılışa Çanakkale protokolü, ÇOMÜ öğretim üyeleri, yurt dışı ve yurt içinden katılım gösteren korolar, sponsor kurumlar ve çok sayıda konuk katıldı. Sponsor kurumlara ve festivale katkı sunanlara ödülleri verilirken, Barış Kenti Çanakkale’nin aynı zamanda “Sanat Kenti” de olduğu vurgulandı. Kolin Otel’de gerçekleşen 2011 Çanakkale Korolar Festivali Salon Açılışı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Polifonik Korosu’nun seslendirdiği şarkılarla sona erdi. 1 Mayıs 2011 tarihine kadar devam edecek olan 2011 Çanakkale Korolar Festivali ile ilgili detaylı programa ulaşmak için tıklayınız Konuyla ilgili fotoğraflara ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.