Çanakkale Savaşları II. Ulusal Öğrenci Sempozyumu Gerçekleştirildi

28.03.2011
Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu’nun ev sahipliği yaptığı II. Ulusal öğrenci Sempozyumu Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çeşitli üniversitelerden gelen bildiriler arasından seçilen 8 bildiri öğrenciler tarafından sunuldu. Sempozyumun açılışı topluluğun alt birimlerinden Fotoğrafçılık Grubu’nun açmış olduğu “Çanakkale Savaşları fotoğraf Sergisi” ile başladı. Açılışa Belediye Başkan Vekili Belgin Akdemir, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal, İl Kültür Ve Turizm Müdürü vekili Özcan Alarslan, üniversite akademik personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açılışın ardından yapılan konuşmada Topluluk Başkanı Süleyman Açıkgöz: “Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bu topraklarda savaşı doğuran sebepleri araştıran, sorgulayan ve bu sebepleri ortadan kaldırmaya inanmış bir üniversite gençliği var. Bu gençlerin kurduğu Çanakkale Savaşları Araştırma Ve Tanıtma Topluluğu 96 yıl öncesinin bugüne taşınmasına aracılık etmektedir. Ülkemizin dört bir yanından gelen öğrenci arkadaşlarımızı bir araya getirmemiz, Çanakkale’yi anlamaya ve anlatmaya çalışmamız bunun en büyük göstergesidir. İşte bizim, Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu olarak, her karışı şehit kanlarıyla sulanmış bu kutsal topraklarda, adını burada yaşanan nice zaferlerden birinden alan üniversitemizi temsilen bu sempozyumu yapmamız ayrı bir övünç kaynağıdır.” şeklinde konuştu. İki oturum şeklinde gerçekleştirilen sempozyumun birinci oturumunu Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç.Dr. Burhan Sayılır yönetirken, ikinci oturumu Yrd. Doç. Dr. Muhammet Erat yönetti. Sempozyumda Ankara Üniversitesi doktora programı öğrencileri Dinora Zhumatayeva ve Aslan Turlybek “Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na Girişi ve Çanakkale Deniz Cephesi”; İstanbul Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı Yüksek Lisans programı öğrencisi Erdem Sarıkaya “Tarihsel Gerçeklikten Kurgusal Anlama, Bir Alay Askerin Öyküsünü Yeniden Okumak: 57. Alay”; Mustafa Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Eda Çardak “Çanakkale Savaşları Sürecinde, Anzac Düşüncesinde Türk Askeri İmajının Değişimi”; yüksek lisans programı öğrencisi Ahmet Acar “1. Dünya Savaşı Çerçevesinde Çanakkale Savaşları’nın Başlaması”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi İsmail Sabah “Çanakkale Savaşları ve Türk Eğitimine Yansımaları”; Mevlana Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf öğrencileri Ömer Rafi Çiçek ve Betül Özyurt “Çanakkale Savaşı Temalı Yeni Şiirlerde Öne Çıkan Unsurlar” konularını ele aldılar. Sempozyumun önümüzdeki yıllarda da gerçekleştirilmeye devam edilip uluslar arası düzeye getirilmesi planlanıyor.