ÇOMÜ Hastanesi Elde Terlemeyi Kesiyor

03.03.2011
Birçok insanda görülen el terlemelerine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nden kalıcı çözüm. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Timuçin Alar, üniversite hastanesinde uyguladıkları yöntem sayesinde el terlemesi yaşayanların bu sorunlarına kısa bir cerrahi operasyonla kesin çözüm getirdiklerini belirtti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Timuçin ALAR, terlemenin insan vücudunun normal bir fonksiyonu olduğunu fakat bazı insanlarda aşırı terlediğini söyleyerek, özelikle baş, boyun bölgesi, yüz, el, bel, kasık ve ayak bölgelerinde termelerin yoğunluk kazandığına dikkat çekti El Terlemelerinin Çoğu Ailesel Özelikle el terlemelerinin önemli bir zorluk yarattığını ve sosyal hayatı ciddi bir biçimde etkilediğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Alar, bu rahatsızlığın tıpta palmar hipenhidrozis yani elde terleme olduğunu aktardı. Rahatsızlığın ailesel olma oranının % 57-60 oranında olduğunu, kadınlarda daha sıklıkla görüldüğünü, aşırı terlemenin her 100 kişiden birinde görülebilen bir durum olduğunu vurguladı. Kısa Bir Ameliyatla Terlemeye Kesin Çözüm Göğüs Cerrahisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alar bu rahatsızlığın çözümü ile ilgili olarak verdiği bilgide “Göğüs cerrahisi olarak bizim ilgilendiğimiz konu el, yüz ve koltuk altındaki terlemelerdir. Bazı ilaçlar tedavide kullanılmaktadır. Botoks gibi, ilaç gibi çözümler geçici çözümlerdir” dedi. Kesin çözümü ameliyatla yakalayabildiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Alar, açıklamasını şöyle sürdürdü, “Eskiden göğüs kafeslerini açardık. Akciğeri açardık. Günümüzde artık video yardımıyla, estetiği bozmayacak bir biçimde, 1.5 santimlik küçük bir kesikle aletimizi göğüs kafesine yerleştiriyoruz. Kamera sistemiyle görüntüyü görüp siniri kesip etrafındaki dokuları kesiyoruz”. Öğretim Üyesi Alar, yaptıkları bu cerrahi operasyon neticesinde ameliyat bittiği anda terlemeleri bitirdiklerini aktardı. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da yan etkilerin olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Alar, en önemli yan etkinin kasık ve bel bölgelerinde aşarı terleme olabileceğine dikkat çekti. Öğretim Üyesi Alar, kamuoyuna yaptığı çağrıda şunları söyledi: “Sosyal hayatınızı etkileyecek şiddette bir terleme varsa, elinizden sular akacak şekilde bir terleme oluyorsa, bu durum işinizi, ilişkilerinizi ciddi engelliyorsa, bu sebepten sürekli elinizi yıkıyorsanız ve dolayısıyla elleriniz kabuk bağlıyorsa bilgi almak ve ameliyatı detaylı öğrenmek için ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Cerrahisi bölümüne başvurabilirsiniz” dedi. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.