Kadınların Sağlığını Geliştirme Projesi Başladı

17.02.2011
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, kentimizin kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir çalışma olarak planladığı “Akran Eğitimi Yoluyla Klimakterik Kadınların Sağlığını Geliştirme” adlı proje Sağlık Meslek Yüksek Okulunda Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Tanrıverdi, menapozun her kadının yaşam seyrinde orta yaş dönemi ve sonrasında(45-60 yaş) sıkıntılı bir dönem olarak yaşandığını, ancak gerek kadının gerekse yakın çevresinin bu dönem özelliklerini tanıması ve gerekli tıbbi-psikolojik-sosyal desteğin verilmesiyle, yaşam kalitesinin arttırılabileceğini belitti. Projenin de öncelikle kadını, sonra da çevresini menapoz öncesi ve sonrasında görülebilecek belirtiler ve yapılması gereken tetkiklerle ilgili bilgilendirmeyi amaçladığını, ancak bunu yaparken klasik konferans verme tarzı yerine neden akran eğitimini seçtiklerini anlattı. Günümüzde bilinçlendirme ya da farkındalık geliştirme çalışmalarında akran eğitimlerinden elde edilen faydanın, konferans tipi bilgilendirmelere göre daha fazla olduğunu vurguladı. 16-18 Şubat 2011 tarihleri arasında üç gün devam eden eğitim semineri, disiplinler arası işbirliğinin gerekliliği anlayışına uygun olarak bir ekip tarafından hazırlandı. Çanakkale Belediye Başkanlığı, Kent Konseyi Kadın Meclisi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Çalışanları ve Emekliler Derneğinden 20 kadının katıldığı eğitim sonunda, her katılımcının da 20’şer akranına ulaşmasıyla 400 olarak belirlenen hedef sayıya ulaşılmış olundu. Sağlık Yüksek Okulu’nda 3 gün devam eden 18 saatlik eğitim programının son gününüde katılımcılara katılım belgeleri verildi. “Akran Eğitimi Yoluyla Klimakterik Kadınların Sağlığını Geliştirme” projesi için tıklayınız Konu ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.