"Mesleki Kas Hastalığı Çağımızın Hastalığı Oldu"

09.02.2011
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nden ofis ortamında çalışanlara uyarı. Masa başında çalışanların ciddi fiziksel risk altında olduğuna değinen uzmanlar, ergonomik olmayan ortamların ve yanlış hareketlerin önemli ve tedavisi güç kas hastalıklarına sebep olduğunu belirtti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Zateri, teknolojik gelişmelere bağlı olarak masa başında çalışan nüfusun arttığını ve buna bağlı ciddi fiziksel rahatsızlıkların meydana geldiğini belirtti. Son 20 yıl içinde bilgisayar kullanımının hızla artmasına dikkat çeken Zateri, çağımızın en önemli hastalıklarından birinin Mesleki Kas İskelet Hastalığı olduğunu savundu. Açıklamada iskelet sisteminin yumuşak dokularının zorlayıcı ve yanlış hareketler neticesinde kimi zaman fark edilmeyen küçük travmatik rahatsızlıkların modern toplumda artış gösterdiği aktarıldı. Yanlış Oturma Büyük Tehlike Sıklıkla boyun, bel, kol ve bacakların yanlış oturma ve yanlış çalışma nedeniyle zarar gördüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Zateri, son zamanlarda buna bağlı sebeplerden yakınmaların arttığını söyledi. Boyun ve kollarda ağrı, ellerde uyuşma ve karıncalanma, sırt ve bel ağrılarının bunların başında geldiğinin altı çizildi. Tüm bunların sonucunda verimliliğin de düştüğü ve sosyal yaşamda da ciddi ağrılar ile karşılaşıldığının belirtildiği açıklamada tehlikenin anlamlı boyutta olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Zateri, yapılan araştırmalara göre bilgisayar kullanıcılarının % 90’ının boyun, kol ve belde önemli rahatsızlıklar çektiğinin saptandığını vurguladı. Otururken Arkanıza Sırtlık, Ayaklarınıza Basamak Koyun Günlük yaşantımızı ve yaşam kalitemizi azaltan, işgücü kaybına sebep olan ve tedavi maliyeti yüksek olan bu rahatsızlıklardan kurtulmak için bazı önemli noktalar olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Zateri bunların başında yüksek ve sert arkalığa sahip kol destekli bir sandalyede oturulması, yumuşak ve alçak seviyeli yerlerde oturmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Sandalye ve koltukta belimizi yastıkla destekleyerek veya iyice yaslanarak dik oturmayı öneren Yrd. Doç. Dr. Zateri sandalyede otururken bacak bacak üstüne atmanın ise bir sorun teşkil etmediğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Zateri, fiziksel sıkıntılardan korunmada sırt ve ayaklara dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Sandalyemizin arkalığının sırtı ve beli desteklemesi gerektiğini, sert sandalyede otururken dizlerin kalçalardan yukarı olmasının önemli olduğu söyleyen Yrd. Doç. Zateri şunları aktardı “Bununla birlikte işyerinde, ayaklarımızı bir basamak üzerine koymak çok önemlidir. Belimizi sandalyeye yaslayarak ve masaya iyice yaklaştırarak oturmalıyız. Masanın eğimli olması çalışma kolaylığı sağlayacağı gibi ağrı oluşumunu da engelleyecektir.” İşyerinde Hareketlerinize Dikkat Edin Fiziksel Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zateri, işyerlerinde çalışma esnasında yapılacak hareketlerinde önemli olduğunu ifade etti. Zateri açıklamasında “Masa başında belimizi değil tüm vücudumuzu döndürerek hareket etmeliyiz. Eşyalarımızı masa üzerinde uygun yerlere yerleştirmeliyiz. En sık kullandığımız eşyalar yakınımızda olmalıdır. Yüksek yerlerdeki eşyalara uzanmadan, göz hizasına gelecek şekilde tabureye çıkıp gövdeye yakın olarak almalı ve taşımalıyız.” dedi. 2 Saatte Bir 10 Dakika Ayakta Durun Uzun süreli hareketsizliğin eklemleri ve kasları olumsuz etkilediğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Zateri gerek işyerlerinde gerekse evlerde sürekli hareketsiz kalmanın da önemli sıkıntılar doğurabileceğini belirtti. Zateri sürekli oturan kişilerin en az iki saatte bir 10 dakika ayakta durmasını, yine tam tersi biçimde sürekli ayakta duranların ise iki saatte bir 10 dakika oturması ve yatması gerektiğini tavsiye etti. Tüm bunların yapılmaması durumunda boyun ağrılarının kronikleşeceği ve tedavisinin güçleşeceğinin yapıldığı açıklamada boyun fıtığı ve bel fıtığı olanların bu sıkıntılarının, dikkat edilmemesi durumunda daha da artacağı vurgulandı. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.