Dört Yıllık Değerlendirme Toplantısı Gerçekleşti

07.02.2011
Geleneksel olarak dört yıldır gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının dördüncüsü Dardanos Yerleşkesi Yalı Restoran Seminer Salonu’nda gerçekleşti. Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir yönetiminde 2007-2011 Sürecinde Gerçekleştirilen ve Gerçekleştirilme Süreci Devam Eden Projeler başlıklı basın toplantısına Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Daire Başkanları ve basın mensupları katıldı. Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda ÇOMܒnün 2015’de bir dünya üniversitesi olma vizyonunu kendisinden önceki dönemlerde belirlendiğini söyleyerek kendi döneminde ise ÇOMܒnün dünya üniversitesi haline gelmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini vurguladı. Yapılan çok sayıda etkinlik ile bu konuda ciddi adımlar attığını ifade eden Prof. Dr. Ali Akdemir, “özellikle Dünya Üniversiteler Kongresini ilimizde yaparak bütün üniversitelere örnek olduk. Bunun dışında yaptığımız çok sayıda ulusal ve uluslararası konferanslarla, etkinliklerle birlikte adımızı duyurduk. 4 yıllık süre içinde üniversitemizin öğrenci sayısı 19 binlerden 30 binlere, öğretim elemanı sayımız 935’ten 1239’a, öğretim üyesi sayımız da 333’den 530’a yükseldi. Bütçemiz ise 67 milyon TL’den 130 milyon TL’ye kadar çıktı. Döner sermayemiz ise 700 bin TL’den 18 milyon TL’ye çıktı” dedi. Rakamlarla 2007’den 2011’e ÇOMܒdeki dönüşümün altını çizen Prof. Dr. Akdemir, 4 yıllık süre içinde üniversitedeki yüksekokul sayısının 2’den 5’e, enstitü sayısının 2’den 4’e fakülte sayısının ise İletişim Fakültesinin kurulmasıyla 10’a yükseldiğini vurgulayarak, “Bunun dışında Meslek Yüksek Okulu program sayısı 76’dan 136’ya çıkarken, fakülte bölüm sayısı 68’den 112’ye, Sosyal ve Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Programı sayısı da 59’dan 68’e yükselmiş oldu. ÇOMܒye bu 4 yıllık süre içinde 2 enstitü, 3 yüksekokul, 1 konservatuar, 16 doktora programı, 9 yüksek lisans programı, 44 bölüm ve 60 Meslek Yüksek Okulu Program kazandırmış olduk. Buna kısa dönem içinde 4 yeni fakülte, 1 Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 1 Meslek Yüksek Okulu ve 1 Teknopark projesini de ekleyeceğiz” dedi. Üniversite olarak Araştırma Merkezi konusunda ise önemli bir noktaya ulaşıldığını belirten Rektör Akdemir, “2007 yılında 10 olan Araştırma Merkezi sayımız yapılan çalışmalarda 2011 yılı başında 26’ya kadar ulaştı. Faal olarak çalışmalarına devam eden araştırma merkezlerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Bunlara kısa süre içinde ÇOMÜ Tarımsal Eğitim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi ile Disiplinlerarası Çalışmalar Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni de ekleyeceğiz” dedi. Araştırma Merkezlerinin derinlikli çalışmalar yürütmesinden dolayı üniversitelerde önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ali Akdemir, konuşmasında Dardanos Kampüsü içinde yapılacak Teknopark Projesi hakkında da bilgi verdi: "Bu Teknoparkta su ürünleri, seramik, madencilik ve tarım değerlerine yönelik anlamlı çalışmalar olacak. Kuruluş çalışması Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde sürdürülüyor. Teknopark ilin değerlerine sahip çıkan ve tematik bir anlayışa sahip ” dedi. Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi aracılığıyla e-üniversite, uzaktan eğitim çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ali Akdemir uzaktan eğitim için alt yapı çalışmalarının yapıldığını bildirdi. ÇOMÜ Sarıcaeli Yerleşkesi’nde yapılacak Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Akdemir, projesi hazırlanan bu yerle ilgili çalışmalara kısa sürede başlanacağını söyledi. ÇOMÜ 3. Kuşak Üniversite Olacak Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir sunumunda son olarak 3. Kuşak Üniversite Konsepti Işığında ÇOMܒnün İvmelenme Projeleri ve Politikaları konusuna değinerek artık bütün dünyada tartışılan 3. Kuşak Üniversite hakkında bilgi verdi. Yüksek öğretimin bütün dünyada bir sektör haline geldiğini dile getiren Prof. Dr. Akdemir, “Yüksek öğrenim bütün dünyada sektör haline geldi. Bu sebeple üniversitelerde rekabet artık çok daha önemli. Eğer rakibiniz olan üniversitelerle rekabet edemiyorsanız öğrenci ve öğretim elemanı kaybı yaşarsınız. Buda sizi olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple sektörle etkileşim içinde olmanız şart. Her zaman söylediğim gibi üniversitelerde döner sermaye çok önemli. Üniversitelerin döner sermayesinin devletten aldığı payın yarısını oluşturması gerekir. Böyle olduğu taktirde rekabetçi bir ortam oluşabilir. İşte bizim hedefimizde 2011-2015 döneminde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni 3. kuşak üniversitesi haline getirmek. Bunu da yapacağımız inancındayım” dedi. Prof. Dr. Ali Akdemir konuşmasının sonunda ÇOMܒnün tüm akademisyenleri, yöneticileri, çalışanları ve öğrencileriyle, paydaşlarıyla işbirliği, koordinasyon içerisinde gelişimini, büyümesini ve istikrarını sürdürerek kalıcı kurumsallaşmaya hızla yöneldiğinin vurgusunu yaptı. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.