Çanakkale Tarımı Sempozyumu Gerçekleştirildi

10.01.2011
Üniversitemiz evsahipliğinde Çanakkale Valiliği, İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odası, Sanayi ve Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği işbirliğinde Ziraat Fakültesi Salonu’nda Çanakkale Tarımı Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyuma Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER, Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, İl Defterdarı Sacide ŞAKAR, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin EKİNCİ ile çok sayıda üniversitemiz yöneticisi, akademisyenler, sektör temsilcileri, kurum yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan sempozyumun açılış konuşmaları sırasıyla Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. Türker SAVAŞ, Sempozyum Başkanı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin EKİNCİ, Sempozyum Onursal Başkanı Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN, Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER tarafından gerçekleştirildi. Düzenleme Kurulu adına konuşma yapan Prof. Dr. Türker SAVAŞ, sempozyumun doğrudan üreticiyle ilişkili olan kurum ve kuruluşlara neler yapıldığını göstermeyi amaçladığını ifade ederek, Çanakkale ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu ve Ziraat Fakültesi’nin de bu çerçevede lokomotif görevi gördüğünü vurguladı. Sempozyum Başkanı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin EKİNCİ ise sempozyumun bu tarihlerde yapılmasının önemli bir nedeni olduğunu belirterek, “10 Ocak tarım öğretiminin başlangıcı olup Çanakkale Tarımı Sempozyumu tarım öğretiminin 165. yılı anısına düzenlenen bir etkinliktir” dedi. Prof. Dr. Hüseyin EKİNCİ, Çanakkale’nin bir tarih ve turizm kenti olduğu kadar aynı zamanda önemli bir tarım yöresi olduğunu, bu anlamda da iklim, toprak ve ekoloji açısından meyve ve sebze yetiştiriciliği bakımından aranan kalitede ürünler yetiştirmeye uygun olduğunu ifade etti. Sempozyumun kurumlar arasında bilgi alışverişini sağlayarak, mevcut bilgileri tarım sektöründeki üretici kuruluşlara aktarma ve sektörün sorunlarına çözüm sağlayacak politikalar geliştirme noktasında önemli işlevleri olacağını belirten Prof. Dr. Hüseyin EKİNCİ, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ifade etti. Sempozyum Onursal Başkanı Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR de Çanakkale’yi sembolize eden birçok gerçek bulunduğunu, bunlardan birinin de “Tarım Kenti Çanakkale” olduğunu ifade etti. Yükseköğretimin bütün dünyada bir sektör haline geldiğini ve tarımında bir sektör olduğunu belirten Rektör AKDEMİR, bu iki sektörün etkileşim içinde olmasının kaçınılmaz olduğunu ve Ziraat Fakültesi’nin de son yıllarda sektör etkileşimli çok yoğun faaliyetler içerisinde bulunduğunu vurguladı. Yakın gelecekte kurulacak olan “Tarımsal Yenilikler Araştırma ve Uygulama Merkezi” aracılığıyla da ÇOMܒnün sektöre çok yönlü katkı sunacağını belirten Rektör AKDEMİR, sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkürlerini bildirdi. Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN da tarımın yörenin en önemli sektörlerinin başında geldiğini ve dünyada tarımsal üretimin giderek arttığını ifade ederek, Çanakkale’nin vizyonunun turizm, üniversite ve tarıma dayalı olduğunu belirtti. Çanakkale’nin tarımsal açıdan markalaşan ürünlerinin bulunduğunu ve bu ürünlerin iyi korunması gerektiğini vurgulayan Başkan GÖKHAN, tarımın istihdam yaratımında da önemli bir yere sahip olduğunu ifadelendirerek, bu sempozyumun tarımsal konulara ilişkin yol gösterici olacağını söyledi. Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER de Çanakkale’nin tarımsal üretimde, bölgemizde ve ülke genelinde söz sahibi bir il olduğunu ifade ederek, son yıllarda tarıma dayalı sanayi kollarında büyük bir gelişmenin olduğunu bildirdi. Sempozyumunda ildeki tarımla ilgili resmi kurumlar ile tarımla ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin en güncel örneği olduğunu belirten Vali Yardımcısı Cemal YILDIZER, sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan herkese teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun düzenlenmesine katkı sunanlara çeşitli armağanlar ve teşekkür belgesi takdim edildi. Teşekkür belgelerinin takdiminin ardından çağrılı bildirilerin sunumu yapıldı. Prof. Dr. Uygun AKSOY, “Organik Tarımdaki Gelişmeler: Çanakkale’nin Potansiyeli”; Dr. Mustafa TAN, “Ülkemiz Zeytinciliğinin Bugünü ve Geleceğine Yönelik Perspektifler” konulu bildirilerini sundu. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.