Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu Denizli'de Kar Şehitlerini Unutturmadı

28.12.2010
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu’nun Sarıkamış Şehitleri’ni anmak üzere hazırlamış oldukları ve geçtiğimiz hafta Çanakkale’de sahnelenen “DAVET” adlı tiyatro oyunu Denizli’de büyük ilgi gördü. Topluluğun şiir-tiyatro biriminin yazıp oynadığı ve grup sorumlusu Hayrullah KAMAN tarafından yönetilen oyun Denizli Belediyesi’nin daveti üzerine Denizli’de sahneye taşındı. Tiyatronun yanı sıra topluluğun fotoğrafçılık biriminin açtığı “Sarıkamış” fotoğraf sergisi de ilgi gördü. 25 Aralık 2010 Cumartesi günü Denizli Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda saat 12.00’de Denizli 19 Mayıs İlköğretim Okulu öğrencilerine, saat 20.00’de lise ve üniversite öğrencilerine oynanan oyun 26 Aralık 2010 Pazar günü saat 19.00’da EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Yaklaşık 1000 kişilik salonu dolduran halk duygu dolu anlar yaşadı. EGS Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki anma gecesine Denizli Vali Yardımcısı Abdullah ACAR, Denizli Belediye Başkanı Nihat ZEYBEKCİ ve eşi Ayşen ZEYBEKCİ, başkan yardımcıları Mahmud GÜNGÖR, Şamil ÇINAR ile çok sayıda vatandaş katıldı. Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ’in de katıldığı programda SÖNMEZ “1914-1915 Sarıkamış Muharebesi ve sonuçları” konulu konferans verdi. Sarıkamış Muharebesi'nde şehit olanların cenazelerinin kar kalkıncaya kadar 4 ay boyunca defin edilemediğini ifade eden Prof.Dr. SÖNMEZ, "Karlar eridiğinde muharebenin ne kadar vahim ve büyük bir dram olduğu ortaya çıktı. Şehitlerimizin toplanması 4 ay sürdü. Dikkat edildiğinde şehitlerimizin ayaklarında ayakkabılarının olmadığı görülür. Çünkü Samsun'dan yürüyerek gelirken ayakkabıları kullanılamaz hale geldi. Sarıkamış Muharebesi, Çanakkale Savaşı'nın başarıya ulaşmasında da önemli rol oynamıştır. Buradaki mücadele nedeniyle Çanakkale'de daha da kötü bir sonucun önüne geçilmiştir. Sarıkamış'ın çocuklarımıza ve yeni nesile öğretilmesi gerekir. Biz Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak 2003 yılında bugüne anma günleri ve çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. İnşallah böyle bir tarihi ülkemiz tekrar yaşamaz" dedi. Denizli Belediye Başkanı Nihat ZEYBEKCİ de Sarıkamış Muharebesi'nin tarihte ayrı bir önemi olduğunu belirterek, "Şehitlerimizin, çocuklar ve gençlerimizce bilinmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. İncilipınar Parkı'nda şehitler anıtımız var. Burada ülkemizin tarihsel süreci boyunca şehit düşen Denizlililer'in anıtları yer alıyor. Özgürce yaşadığımız bu topraklar için kimler şehit olmuş ve bu özgürlüğü kimlere borçluyuz bilmeliyiz. Allah hepsinin mekanını cennet etsin. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu’na bu anlamlı tiyatro oyununu bizlere sundukları için çok teşekkür ediyoruz" dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin sunduğu oyun büyük beğeni alarak uzun süre ayakta alkışlandı. Denizli Belediyesi öğrencilere iki gün içinde Denizli Atatürk Etnografya Müzesi, Denizli Devlet Konservatuarı, Karahayıt-Kırmızı su, Pamukkale-Hierapolis ve antik Laodikya Kenti’ni gezdirdi. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.