STK'ların Hayırseverlik Misyonları Başlıklı Panel Gerçekleştirildi

05.12.2010
Üniversitemiz Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen ve bu sene yedincisi organize edilen Uluslararası STK’lar Kongresi’nde “STK’ların Hayırseverlik Misyonları” başlıklı açılış paneli gerçekleştirildi. Başkanlığını üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran CİRİK’in yaptığı panelde Hürriyet Gazetesi Yazarı Ferai TINÇ, Tarihçi Lütfi TINÇ, Başbakanlık Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Kurumu Uzmanı Huriye SEVEN, Biga Belediye Başkanı Mehmet ÖZKAN, Biga Kaymakamı Fatih GENEL ve Gençtur Yönetim Kurulu Üyesi Hülya DENİZALP birer sunum gerçekleştirdi. Hürriyet Gazetesi Yazarı Ferai TINÇ yaptığı sunumda STK’ların gerçekleştirdiği hayırseverlik kavramlarının önemine değinerek, STK’ların aynı zamanda demokrasinin de bir güvencesi olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi. Yazar Ferai TINÇ, güçlü bir STK’nın hem iç hem de dış politikada karar alma süreçlerine etki edebileceğini de konuşmasında belirtti. Tarihçi Lütfi TINÇ da tarihsel açıdan hayırseverlik kavramının ülkemizde taşıdığı önemi ifade ederek, bu konuda çeşitli örnekler verdi. Başbakanlık Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Kurumu Uzmanı Huriye SEVEN, sosyal bir devlet olma anlamında sosyal yardımlaşma faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirterek, sosyal yardımların rencide edilmeden yapılması gerektiği üzerinde durdu. Biga Belediye Başkanı Mehmet ÖZKAN da hayırseverlik kavramını tarihsel olarak ele alarak, vakıf kültürü ve hayırseverlik kavramı arasındaki ilişki üzerinde durdu. Vakıf kültürünün Osmanlı’da yükseldiğini belirten Başkan Mehmet ÖZKAN, vakıflar hakkında bilgi vererek hayırseverlik olgusuna ilişkin çeşitli örnekler verdi. Biga Kaymakamı Fatih GENEL de toplumsal dokuda yer alan hayırseverlik nosyonlarının geçmişten gelen köklerinin bulunduğunu ifade ederek, bu çerçevede çeşitli toplumsal dayanışma biçimlerinden örnekler sundu. Gençtur Yönetim Kurulu Üyesi Hülya DENİZALP da STK’lar bağlamında hayırseverlik olgusuna değindi ve sosyal sorunluluk projelerinin bu bağlamda önemli olduğunu ifade etti. Hülya DENİZALP gerçekleştirdikleri çeşitli sosyal sorumluluk projelerinden de örnekler verdi. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.