VII. Uluslararası STK'lar Kongresi Üniversitemizde Gerçekleştirildi

03.12.2010
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen ve bu sene yedincisi organize edilen Uluslararası STK’lar Kongresi Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. 3-5 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan VII. Uluslararası STK’lar Kongresi’nin ana temasını ise hayırseverlik kavramı oluşturmakta. Kongrenin açılış törenine Çanakkale Valisi Abdülkadir ATALIK, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Muharrem ERKEK ile kamu kurum yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitemiz yöneticileri, öğretim üyeleri, öğretim elemanları, öğrenciler ile çok sayıda konuk katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan STK’lar kongresi, üniversitenin tanıtım filmi ve Grup Fuzuli’nin müzik dinletisi ile devam etti. Kongrenin açılış konuşmaları ise sırasıyla Kongre Dönem Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayten AKATAY, Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. A. Kazım KİRTİŞ, Biga Belediye Başkanı Mehmet ÖZKAN, Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, Belediye Başkan Vekili Muharrem ERKEK ve Vali Abdülkadir ATALIK tarafından gerçekleştirildi. Kongre Dönem Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayten AKATAY, kongreye Türkiye ve yurt dışından çok sayıda konuğun katıldığını belirterek, bir yıllık hazırlık sonucunda gerçekleştirilen etkinlikte 49 bildirinin sunulacağını söyledi. Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. A. Kazım KİRTİŞ ise Türkiye’de Sivil Toplum Kuruluşları konusunda öncü bir fakülte olduklarını belirterek 2003-2004 eğitim öğretim yılından itibaren birim olarak STK’ları müfredata eklediklerini söyledi. Prof. Dr. A. Kazım KİRTİŞ, girişimci bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını ve bir dünya üniversitesi olma yolunda ÇOMܒnün hızla ilerlediğini de bildirdi. Biga Belediye Başkanı Mehmet ÖZKAN da yardımlaşma ve dayanışma duygusunun tarihsel olduğunu ifade ederek, hayırseverlik olgusunun yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR ise konuşmasında ÇOMܒnün STK’lar konusunda üstlendiği özel misyonunu başarılı bir şekilde sürdürdüğünü ifade ederek, STK’ların gelişmişlik ve kalkınmışlık noktasında kamu ve özel sektör ile birlikte piyasanın üçüncü dinamiğini oluşturduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR, STK’ların işlevlerini etkin bir biçimde yerine getirebilmelerinde hayırseverlik faaliyetlerinin harekete geçirilmesi, örgütlenmesi ve sürdürülebilirliliğine yönelik politika, yöntem ve modellerin oluşturulmasının oldukça önemli olduğunun da altını çizdi. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bireylerin dini, vicdani veya duygusal güdülerinden hareketle yaptıkları bağışlarla gerçekleştirdikleri hayırseverlik faaliyetleriyle toplumların küresel düzeyde kalkınması, refah seviyelerinin yükseltilmesi ve daha geniş kitlelere uzun vadeli hizmetlerin sunulması mümkündür. Bu anlamda Sivil Toplum Kuruluşları’na toplumun geniş bir kesiminin desteği kaçınılmaz olmaktadır”. Dünyada her geçen gün artan bir yoksulluğun olduğunu da belirten Rektör AKDEMİR, “Bizler buradan dünyayı kim kurtaracak sorusuna çözüm aramalıyız. Bu sorunu da Sivil toplum Kuruluşları’nın çözeceğine inanıyoruz. Bizce dünyayı hayırseverlik değiştirebilir. Bunu yapacak olanlar da Sivil Toplum Kuruluşları’dır” dedi. Çanakkale Belediye Başkan Vekili Muharrem ERKEK de hayırseverlik temasının önemine değinerek, hayırseverliğin zenginliği paylaşmak olarak ele alınabileceğini belirtti. Başkan Vekili Muharrem ERKEK, insan onurunu zedelemeden STK’lar aracılığı ile yapılacak paylaşmanın önemli olduğunu da ifade etti. Çanakkale Valisi Abdülkadir ATALIK ise bilişim çağının getirdiği yeni yönetim anlayışı çerçevesinde STK’ların oldukça önemli olduğunu belirterek hayırseverliğin STK’lar bağlamında öne çıkarılması gerekirliğinin altını çizdi. Vali Abdülkadir ATALIK, hayırseverliğin hangi saikle olursa olsun çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Ayrıca Uluslararası STK’lar Kongresi’nin program akışı çerçevesinde 2 Aralık 2010 Perşembe akşamı Güzel Sanatlar Fakültesi Deneme Sahnesi’nde Çanakkale Rotary Kulübü sponsorluğunda bir kokteyl düzenlendi. Haber ile ilgili fotoğraflara aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.