Küresel Göç Konulu Panel Düzenlendi

Küresel Göç Konulu Panel Düzenlendi
Dünya Üniversiteler Kongresi’nde başkanlığını Bilgi Üniversitesinden Prof. Dr. Ayhan KAYA’nın yaptığı “Global Migration and its Challenges for Societies” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde Göç Enstitüsünden (Institue of Migration) Elli HEİKKİLA “Global Migration and its Challenges for Societies”, Arş. Gör. İlkay SÜDAŞ “Comparing British and Other European Immigrants Living on the Aegean Coast of Turkey”, Azerbaycan’dan Masuma MAMMADOVA “Modern migration tendencies and their economic influence in Azerbaijan”, Öğr. Gör. Tuna ŞENER “Rural Development Policies in Globalisation Period: Sample of Turkey”, Dr. Remzi OTO “The True Face of the Poverty in the GAP Region: Women” başlıklı bildiri sundu. Elli HEİKKİLA, göçmenlerin durumuna değindiği bildirisinde işsizliğin göçmenler arasında daha yaygın olduğunu belirterek, eğitimin ve özellikle de bir ikinci dil öğrenmenin göçmenleri mevcut durumundan daha iyiye taşıyacağını ifade etti. Arş. Gör. İlkay SÜDAŞ, bildirisinde Türkiye’nin Ege kıyılarında yaşayan İngiliz ve diğer Avrupalı göçmenleri karşılaştırdı. SÜDAŞ, uluslararası göç hareketlerinde göç veren bir ülke olarak bilinen Türkiye’nin son on yıl içinde göç alan bir ülke haline geldiğini ifade etti. Masuma MAMMADOVA ise modern göç eğilimleri ve bu durumun Azerbaycan ekonomisine etkilerini araştırdığı bildirisinde küreselleşmenin son on yıl içinde başka yerlere taşınma arzusunda olan insan sayısını arttırdığına dikkat çekti. Öğr. Gör. Tuna ŞENER ise küreselleşme sürecinde kırsal kalkınma politikalarını incelediği bildirisinde, üniversitelerin kırsal bölgelerdeki insan kaynaklarını, özellikle genç çifti sayısını arttırarak güçlendirmesi için yeni uygulamalı eğitim modelleri geliştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtti. Dr. Remzi OTO, GAP Bölgesindeki yoksulluğu incelediği bildirisinde kadınların yoksulluk durumundan daha çok etkilendiğini bildirdi. Çok amaçlı merkezlerin ve benzeri toplumsal merkezlerin kadınların güçlenmesi ve toplumsal hayata katılımı için önemli olduğunu da Dr. OTO bildirdi.