Küreselleşme ve Üniversiteler Arasındaki İlişki Değerlendirildi

21.10.2010
Dünya Üniversiteler Kongresi’nin davetli konuşmacıları 20 Ekim 2010 Çarşamba günü gerçekleştirilen açılış seremonisinden sonra küresel sorunlara ilişkin bildiriler sundu. Davetli konuşmacılardan Winfried BOHM “The University in the Age of Globalization; Rise or Decline? How to Judge and Respond?”; Nevzat YALÇINTAŞ “What should be the new Aims and Responsibilities of Turkish Universities within the Framework of Global Issues?”; Garik GUTMAN “Land Cover and Land Use in a Changing Climate and the Role of Universities”; Peter DOYLE (Avustralya Büyükelçisi) “Australia and Turkey - Friends and Partners”; Üstün ERGÜDER “Universities: Academic Freedom and Institutional Autonomy” başlıklı bildirilerini Troia Kültür Merkezi’nde sundular. Winfried BOHM, yaptığı sunumda küreselleşme çağında üniversite yapısında meydana gelen değişimlere ilişkin çeşitli bilgiler verdi. Üniversitenin günümüzde yaşanan değişimler karşısındaki sorumlulukları ilgili sunumda ele alındı. Nevzat YALÇINTAŞ ise yaptığı sunumda üniversiter eğitimin tarihi, akademinin, akademi hocalarının tarihteki önemli rolü, ÇOMܒnün kuruluş süreci, küreselleşme ve üniversiteler arasındaki ilişki, küresel sorunlara ilişkinin üniversitenin misyonlarının neler olması gerektiği konularına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’da görev yapan Garik GUTMAN ise yaptığı sunumda küresel iklim değişiklikleri ve üniversitenin rolü hakkında bilgi verdi. Üniversitelerin küresel sorunların çözümüne yönelik sosyal ve fiziksel araştırmalara ağırlık vermesi gerektiğini dile getiren Garik GUTMAN, kongrenin bu anlamda önemli bir rol oynayacağını düşündüğünü bildirdi. Avustralya Büyükelçisi Peter DOYLE ise Türkiye ve Avustralya üniversiteleri arasındaki bağlardan bahsettiği konuşmasında Dünya Üniversiteler Kongresi’ne Avustralya’nın yedi farklı üniversitesinden katılım olduğunu bildirdi. Rektör Prof. Dr. Ali AKDEMİR başkanlığında ÇOMÜ ile çeşitli işbirliği anlaşmaları yaptıklarını dile getiren Büyükelçi DOYLE, ortak tarih ve arkeoloji araştırmalarına yönelik ÇOMÜ ile çok olumlu ilişkiler kurduklarını da söyledi. Üstün ERGÜDER ise sunumunda akademik özgürlük ve kurumsal bağlılık konularını ele aldı. Üniversiteleri diğer kurumlardan ayıran özel durumun onların bilgiyi arayan kurumlar olmasında yattığını belirten ERGÜDER, bilginin kullanımında akademik özgürlüğün de çok önemli olduğunu ifade etti. Habere ilişkin fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.