Toplumsal Gelişmede Türk ve Japon Kadınının Eğitimi Sempozyumu Başladı

06.10.2010
Üniversitemiz, 2010 Türkiye’de Japonya Yılı etkinlikleri kapsamında, 6-8 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Toplumsal Gelişmede Türk ve Japon Kadının Eğitimi’ konulu uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapıyor. T.C. Başbakanlık, T.C. Dışişleri Bakanlığı, İlden Türkiye Doğu Asya Disiplinlerarası Araştırma ve Eğitim Vakfı, TÜBİTAK ve Üniversitemiz tarafından desteklenen bu sempozyumda “Kadın ve eğitim, sanat, hukuk, sosyoloji, edebiyat, sivil toplum, iş ve çalışma hayatı, kamu politikası, bilim-teknoloji” konularında bildiriler sunuluyor. Ana teması "Toplumsal Gelişmede Kadının Eğitiminin Önemi" olan sempozyum, Türkiye veya Japonya'da, bu alanda çalışmalar yapan araştırmacıları bir araya getirdi. Sempozyuma, Türkiye'den Prof. Dr. Yahya Akyüz (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi), Japonya'dan ise Doç.Dr. Yoko Watanabe (Kyoto Universitesi, Japonya), Prof. Dr.Yayohi Sato (Kobe Universitesi), Prof. Dr. Noriko Nakayama (Chubu Universitesi) davetli konuşmacı olarak katıldı. Davetliler arasında ise, Japonya Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka, Belediye Başkan Vekili Belgin Akpınar, Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. İhsan Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar ile çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci yer aldı. Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka sempozyum öncesi yaptığı konuşmada, Türkiye ile Japonya'nın, farklı kıtalarda olsa da en önemli benzerliğinin, kültürlerine olan bağlılığı olduğunu söyledi. ÇOMÜ'de yoğun bayan öğrencinin eğitim almasını duymaktan dolayı mutlu olduğunu vurgulayan Tanaka, ''Biz birbirimizden çok farklı olsak ta mesafeler farklı olsa da en önemli bağımız ve benzerliğimiz, kültürümüze bağlılığımız. Geleneklerimize sadakatimiz. Özümüzü yitirmemeye çalışan iki ülkeyiz. Endüstri ve sanayinin gelişiminde atılım yaşadık ama gelenekselliğimizi bırakmamaya çalıştık'' diye konuştu. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tunçoku ise Türkiye ile Japonya'nın 19. yüz yılda hızlandırıp peş peşe gerçekleştirdikleri reformların benzer yönleriyle sık sık akademik çalışmalara konu olduğunu söyledi. Çağdaş bir eğitim almış, özgürce düşünebilen aydın bir kadının, toplumun gelişmesine yapacağı katkının çok önemli olduğunu kaydeden Tuncoku, kadının ancak çağdaş bir eğitimle sahip olduğu bu toplumsal gücü daha akılcı ve etkin bir şekilde kullanabileceğini ifade etti. Açılış konuşmaları sonrasında davetli konuşmacılardan Doç.Dr. Yoko Watanabe “Modern Japonya’da Kadınlar, İş ve Eğitim”, Prof. Dr. Yahya Akyüz ise “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye’de Toplumsal Değişme ve Kadın Eğitimi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumların ardından davetli konuşmacılara Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçay Köksal ve Prof. Dr. Mete Tunçoku tarafından günün anısına hediyeler takdim edildi. Konuyla ilgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.