Öğretim Üyemizin Kitapları Yurtdışında Yayımlandı

30.09.2010
Üniversitemizin Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İsmail’in bilimsel çalışmaları ve edebi eserleri çeşitli dillere çevirilip yayımlanıyor. Paris’teki “La Compagnie Litteraire” yayınevi Doç. Dr. Mehmet İsmail’in “Un homme dans la tourmente de l’hıstoıre” (Tarihin keşmekeşinde yalnız bir insan) adlı nesir eserlerinden oluşan kitabı yayımlamıştır. Bu kitap Doç. Dr. İsmail’in Fransa’da yayımlanan ikinci kitabıdır. Kitabın Fransa’da yayımlanmasıyla birlikte Fransa’nın çeşitli edebiyat sitelerinde kitabın reklamları yayınlanmıştır. Yeni Kitap: “Poemalar” Yakın zamanda Doç. Dr. İsmail’in Bakü’de Sabah Yayınları tarafından “Poemalar” adlı yeni kitabı yayımlanmıştır. Kitapta şairin yaratıcılığında önemli yere sahip olan on üç şiiri dahil edilmiştir. Şairin Hatın Bibi, Aman Teklik Elinden, Esir Saz, Şer Oğlu, Od ve diğer şiirleri mevzu ve mevzunun edebi bakımdan Azerbaycan şiirinde müstesna yere sahip eserlerdir. Poemalar adlı kitabın ön sözünde Doç. Dr. Mehmet İSMAİL’e ithafen; “Mehmet İsmail’in poetik nefesi ile şiir sanatımıza yalnız yeni metaforlar, yeni uğurlu eserler ve ifadeler gelmedi, aynı zamanda edebi tefekkürümüzde yeni ve ilgi çekici bir sistem kuruldu, yeni bir poetik düşünce tarzı, tefekkürü gelişti” denilmiştir. Bunların dışında Macaristan’da yayınlanan “Ağaç” adlı antolojide Doç. Dr. Mehmet İsmail’in Türk–Macar Edebi ilişkileri ile ilgili makalesine, “Talih” adlı hikâyesine ve bazı şiirlerine de yer ayrılmıştır. İlgili fotoğraflara bakmak için aşağıdaki linki tıklayınız.