Üniversitemiz Hastanesi'nde İlk Kez Hastaya Çalışan Kalpte Koroner Bypass Operasyonu Uygulandı

Üniversitemiz Hastanesi'nde  İlk Kez  Hastaya Çalışan Kalpte Koroner Bypass Operasyonu Uygulandı
Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla Çanakkale’de ilk kez bir hastaya çalışan kalpte koroner bypass operasyonu uygulandı. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. H. Fatih AŞGÜN ve ekibi tarafından 16.Eylül.2010 tarihinde Seyfettin TAŞKIN isimli hastaya uygulanan operasyonda hastanın ameliyat esnasında kalbi durdurulmadan ve kalp-akciğer makinesine bağlanmadan iki kalp damarına bypass işlemi gerçekleştirilmiştir. Ameliyattan sonra beş gün hastanede yatırılan hasta sorunsuz şekilde taburcu edildi. Daha önce de Çanakkale’de ilk açık kalp ameliyatını ve ilk koroner bypass ameliyatını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. H. Fatih AŞGÜN yaptığı açıklamada konu hakkında şu bilgileri verdi: “Üniversitemiz bünyesinde son yıllarda gerçekleştirilen yoğun çalışmalar ve yatırımlar sayesinde Çanakkale’de bu tür ameliyatların başarılı şekilde yapılabilmesine olanak sağlanmıştır. Son bir yıldır aktif şekilde çalışan kliniğimizde neredeyse her gün yeni ve büyük bir operasyon başarıyla gerçekleştirilmektedir. Şu ana kadar uyguladığımız standart bypass ameliyatında hastayı kalp-akciğer makinesine bağlayıp kalbini durdurarak bypass işlemini gerçekleştiriyorduk. Ameliyat süresince hastanın kan dolaşımı ve akciğer fonksiyonları bu cihaz tarafından sağlanıyordu. Doğal olarak hastanın tüm kanının vücuda yabancı bir cihazın içinden geçirilmesi, kalpte ve vücudun çeşitli organlarında bazı olumsuz yan etkilere yol açarak ameliyat sonrası dönemde hastanede yatış ve iyileşme sürecini uzatıyordu. Son yıllarda büyük merkezlerde aktif şekilde uygulanmaya başlanan çalışan kalpte bypass operasyonu tekniği ile kalp-akciğer makinesi kullanımı ve kalbin durdurulması zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Üniversitemiz tarafından gerekli yatırımların yapılması ve eksiklerin tamamlanması ile birlikte büyük merkezlerde uygulanan bu tekniği Çanakkale’de de uygulanma imkanımız olmuştur. Bundan sonraki dönemde kliniğimize başvuran ve bu yöntem için uygun hastalarımıza artan sıklıkta çalışan kalpte bypass operasyonu uygulamayı planlamaktayız. Son bir yıldır çeşitli kalp hastalıklarının tedavisi için çevre illerdeki merkezlere başvurma zorunluluğundan kurtulan Çanakkale halkına, çağdaş ve en gelişmiş tedavi yöntemlerinden yaşadıkları kent içinde yararlanabilme imkanını sağlamak için çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam edeceğiz.”dedi.